Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa z kalarepy to popularne, sezonowe danie, które świetnie sprawdzi się w upalne dni. Jest pyszna, sycąca i prosta w wykonaniu. Charakteryzuje się ciekawym, lekko słodkim smakiem, z nutą ostrości i orzechowego posmaku. Składa się z prostych warzyw, które razem z dobrze doprawionym bulionem tworzą całość zapadającą w pamięć.
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 880
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5474
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8663
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17758
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 880
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5474
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8663
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17758
Składniki
Kalarepę obierz i pokrój w słupki. Możesz do zupy dodać zarówno warzywo, jak i liście bez łodyg. Cebulę obierz i posiekaj. Marchewkę obierz i pokrój w słupki, a ziemniaki w drobną kostkę. Natkę pietruszki także posiekaj.
W dużym garnku rozpuść łyżkę masła. Dodaj cebulę i podsmaż ją przez 3 minuty do zeszklenia.
Do garnka dołóż wszystkie pozostałe warzywa i natkę pietruszki. Przesmażaj wszystko razem przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając.
Dodaj bulion i pieprz. Wymieszaj wszystko, przykryj i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 30 minut do miękkości warzyw. Od czasu do czasu mieszaj.
Zdejmij zupę z kalarepy z ognia. Dodaj łyżkę masła. Podawaj z dodatkiem jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany.