Zupa z kalarepy to popularne, sezonowe danie, które świetnie sprawdzi się w upalne dni. Jest pyszna, sycąca i prosta w wykonaniu. Charakteryzuje się ciekawym, lekko słodkim smakiem, z nutą ostrości i orzechowego posmaku. Składa się z prostych warzyw, które razem z dobrze doprawionym bulionem tworzą całość zapadającą w pamięć.
Zupa z kalarepy
Składniki
- 1 kalarepa
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 2 ziemniaki
- 2 gałązki natki pietruszki
- 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki pieprzu
- łyżka kwaśnej śmietany lub jogurtu do podania
Składniki
- 1 kalarepa
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 2 ziemniaki
- 2 gałązki natki pietruszki
- 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki pieprzu
- łyżka kwaśnej śmietany lub jogurtu do podania

Etapy przygotowania
Kalarepę obierz i pokrój w słupki. Możesz do zupy dodać zarówno warzywo, jak i liście bez łodyg. Cebulę obierz i posiekaj. Marchewkę obierz i pokrój w słupki, a ziemniaki w drobną kostkę. Natkę pietruszki także posiekaj.
W dużym garnku rozpuść łyżkę masła. Dodaj cebulę i podsmaż ją przez 3 minuty do zeszklenia.
Do garnka dołóż wszystkie pozostałe warzywa i natkę pietruszki. Przesmażaj wszystko razem przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając.
Dodaj bulion i pieprz. Wymieszaj wszystko, przykryj i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 30 minut do miękkości warzyw. Od czasu do czasu mieszaj.
Zdejmij zupę z kalarepy z ognia. Dodaj łyżkę masła. Podawaj z dodatkiem jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany.
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Pyszna świąteczna przekąska
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Mięso
- Kurczak
- Indyk
- Podroby
Odsłon: 125
Wspaniałe świąteczne danie.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Francuska
- Śródziemnomorska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Buliony
- Warzywa
- Przyprawy
- Rozmaryn
- Szynki
Odsłon: 80
Ostatnio komentowane przepisy
Pyszna świąteczna przekąska
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Mięso
- Kurczak
- Indyk
- Podroby
Odsłon: 125
Wspaniałe świąteczne danie.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Francuska
- Śródziemnomorska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Buliony
- Warzywa
- Przyprawy
- Rozmaryn
- Szynki
Odsłon: 80



Składniki
- 1 kalarepa
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 2 ziemniaki
- 2 gałązki natki pietruszki
- 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki pieprzu
- łyżka kwaśnej śmietany lub jogurtu do podania
Kalarepę obierz i pokrój w słupki. Możesz do zupy dodać zarówno warzywo, jak i liście bez łodyg. Cebulę obierz i posiekaj. Marchewkę obierz i pokrój w słupki, a ziemniaki w drobną kostkę. Natkę pietruszki także posiekaj.
W dużym garnku rozpuść łyżkę masła. Dodaj cebulę i podsmaż ją przez 3 minuty do zeszklenia.
Do garnka dołóż wszystkie pozostałe warzywa i natkę pietruszki. Przesmażaj wszystko razem przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając.
Dodaj bulion i pieprz. Wymieszaj wszystko, przykryj i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 30 minut do miękkości warzyw. Od czasu do czasu mieszaj.
Zdejmij zupę z kalarepy z ognia. Dodaj łyżkę masła. Podawaj z dodatkiem jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany.