Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zupa z kluskami kładzionymi"
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 108
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 95
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 108
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 95
Składniki
Mięso i włoszczyznę włóż do garnka, wlej 1,5 l wody, dodaj ziele angielskie, liść laurowy, gotuj 1,5 godziny, zdejmując szumowiny. Cebulę obierz, opal nad palnikiem, dodaj do wywaru, gotuj 30 min. Zupę przypraw solą, pieprzem i odrobiną kurkumy, gotuj 10 minut.
Jajko, sól, mąkę i wodę wymieszaj. Wkładaj łyżkę z ciastem do wrzącej, osolonej wody, formuj kluski, wrzucaj, gotuj ok. 2 minut od zagotowania. Wyjmij, przelej ciepłą wodą. Zupę przecedź, podawaj z kluskami.
Czas: około 3 godziny
Wypróbuj
Twoje kluski mogą być niepowtarzalne. Do francuskich można dodać wątróbkę lub grzyby, do lanych natkę pietruszki, koperek, posiekany lubczyk, ziarenka czarnuszki, a do kładzionych biały lub żółty utarty ser, serek homogenizowany lub drobniutko posiekaną kapustę.Źródło: Dobry Tydzień