Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aksamitna zupa krem z kukurydzy. Robi się ją bardzo prosto. Wystarczy kilka prostych składników i po chwili otrzymujemy pyszne danie. Ja do przygotowania tej zupy zawsze wykorzystuje kukurydze z puszki, wychodzi bardziej słodka. Dodatkowo doprawiam ją ostrymi przyprawami, żeby jeszcze bardziej podkręcić jej smak. Zupę z kukurydzy podajemy z zieleniną i chrupiącymi grzankami.
blender
Składniki
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem.
Ziemniaka obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Dorzucamy do patelni i dusimy pod przykryciem.
Kukurydzę odcedzamy z zalewy i dorzucamy na patelnię. Składniki dusimy przez około 4-5 minut.
Zawartość patelni przekładamy do garnka, zalewamy mlekiem roślinnym. Gotujemy przez około 25-30 minut.
Pod koniec gotowania zupę doprawiamy cukrem, solą, pieprzem i chili.
Zupę z kukurydzy blendujemy na gładki krem. Podajemy z zieleniną i chrupiącymi grzankami.