Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta zupa ma bardzo kurkowy smak, więc jest specjalnie dla miłośnilków kurek:)
Letni galaretkowiec Lastryko to niezwykle efektowny deser, który nie tylko pr...
Odsłon: 1312
Cukinia z mięsem mielonym to uniwersalna baza do wielu dań. Możesz zaserwować...
Odsłon: 1122
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 301
Letni galaretkowiec Lastryko to niezwykle efektowny deser, który nie tylko pr...
Odsłon: 1312
Cukinia z mięsem mielonym to uniwersalna baza do wielu dań. Możesz zaserwować...
Odsłon: 1122
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 301
Składniki
Kurki płuczemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i siekamy na desce na kawałki. Białe części dymki i 3 obrane pomidory także siekamy na kawałki. W garnku przesmażamy na oliwie kurki i cebulę, dodajemy posiekane pomidory i gałązki tymianku. Kiedy płyn odparuje, dorzucamy kawałki sera gorgonzola, a kiedy ser się rozpuści dodajemy śmietankę i wywar.
Kiedy całość się zagotuje, zestawiamy z ognia i miksujemy, ale nie na gładko – dobrze jest widzieć kawałki grzybów w zupie. Zupę dalej podgrzewamy i dodajemy posiekany szczypior od dymki, z pomidora usuwamy gniazdo nasienne i siekamy go drobno, po czym też dodajemy do zupy. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i masłem; całość mieszamy.
Wykładamy zupę na talerze, posypując uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni i posiekanym szczypiorem; polewamy kroplami oleju z pestek dyni