Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta zupa ma bardzo kurkowy smak, więc jest specjalnie dla miłośnilków kurek:)
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 1255
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 529
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1917
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6344
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 1255
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 529
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1917
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6344
Składniki
Kurki płuczemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i siekamy na desce na kawałki. Białe części dymki i 3 obrane pomidory także siekamy na kawałki. W garnku przesmażamy na oliwie kurki i cebulę, dodajemy posiekane pomidory i gałązki tymianku. Kiedy płyn odparuje, dorzucamy kawałki sera gorgonzola, a kiedy ser się rozpuści dodajemy śmietankę i wywar.
Kiedy całość się zagotuje, zestawiamy z ognia i miksujemy, ale nie na gładko – dobrze jest widzieć kawałki grzybów w zupie. Zupę dalej podgrzewamy i dodajemy posiekany szczypior od dymki, z pomidora usuwamy gniazdo nasienne i siekamy go drobno, po czym też dodajemy do zupy. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i masłem; całość mieszamy.
Wykładamy zupę na talerze, posypując uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni i posiekanym szczypiorem; polewamy kroplami oleju z pestek dyni