Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W zasadzie z maślaków pierwszy raz robiliśmy taką zupę. Jednak ze świeżych grzybów jest najlepsza. Polecamy, palce lizać.
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 2809
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 2809
Składniki
Grzyby oczyszczamy, kroimy w paski. Marchew i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w piórka. Masło roztapiamy, wrzucamy warzywa i grzyby do garnka, lekko oprószamy solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem około 30, zalewamy 1 l wrzącej wody. Mąkę rozrabiamy z mlekiem, dodajemy do całości, wrzucamy kaszę, dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze przez kwadrans (co jakiś czas mieszamy). Do smaku doprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy liść lubczyku. Śmietanę hartujemy z niewielką ilością gorącej zupy, wlewamy i dokładnie łączymy z zupą. Podajemy z posiekaną natką pietruszki.