Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Zupa z mięsem i ciecierzycą"
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 187
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 165
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 187
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 165
Składniki
Ciecierzycę namoczyć na noc. Ugotować w świeżej wodzie. Mięso pokroić w średnią kostkę. Warzywa oczyścić, pokroić w kostkę. Groszek rozmrozić.
Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Na oleju smażyć partiami mięso, usmażone przekładać do garnka. Zeszklić cebulę i czosnek, dodać do garnka z mięsem, zalać wodą (6 szklanek), dodać ziemniaki i marchewkę, listki laurowe, sól i pieprz.
Po kwadransie dodać resztę warzyw i ciecierzycę. Przyprawić kminkiem, oregano i kurkumą. Gotować ok. 15 minut, aż wszystkie będą miękkie.
Jeśli lubisz orientalne nuty w potrawach, dodaj do tej zupy szczyptę mielonego cynamonu lub świeżą kolendrę.Źródło: Twoje Imperium