Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gęsta, wyjątkowo aksamitna kremowa zupa z młodego kalafiora z dodatkiem chipsów z boczku. Błyskawiczna do zrobienia, ponieważ kalafior nie wymaga długiego gotowania. Chipsy z boczku dodadzą zupie chrupkości, a śmietana nutki kwaśnego smaku. Zupa jest pełna smaku, a dzięki dodatkom ma bardziej wyrazisty smak. Niskokaloryczność tej zupy sprawia, że jest idealnym rozwiązaniem dla osób będących na diecie.
Patelnia, garnek 4 l, nóż, deska do krojenia, mała miseczka lub szklanka
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 873
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 55
Zachciało mi się po śniadaniu zjeść coś co jest związane z owocami. Po krótk...
Odsłon: 377
Żeberka do obiadu przygotowane w pysznej musztardowo - miodowej marynacie. Że...
Odsłon: 138
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 873
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 55
Zachciało mi się po śniadaniu zjeść coś co jest związane z owocami. Po krótk...
Odsłon: 377
Żeberka do obiadu przygotowane w pysznej musztardowo - miodowej marynacie. Że...
Odsłon: 138
Składniki
Mniejszą cebulę pokrój w kostkę. Marchewkę pokrój w drobne paseczki lub zetrzyj na tarce. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i dodaj łyżeczkę masła. Podsmaż delikatnie cebulę wraz z marchewką. Smaż ok. 3 minut. Obierz ziemniaki i pokrój je w małą kostkę.
Z kalafiora pozbądź się liści. Podziel na różyczki i obmyj.
Do większego garnka 4 l wlej bulion z rosołu oraz przerzuć różyczki kalafiora. Dodaj dodatkowo litr wody. Bulion najlepiej, aby był delikatny w smaku. Następnie wrzuć do bulionu kalafior oraz cebulkę z marchewką. Gotuj pod przykryciem ok. 15-20 minut do miękkości kalafiora. Po 5 minutach od gotowania przerzuć do zupy ziemniaki pokrojone w kosteczkę. Dodaj sól, pieprz oraz drobniutko posiekane 2 ząbki czosnku. Sprawdzaj widelcem co jakiś czas twardość kalafiora. Gdy kalafior będzie już odpowiednio miękki, odstaw na chwilę.
Kwaśną śmietanę zahartuj i dodaj ją do zupy. Gotuj kolejne kilka minut, aż do przegryzienia się smaku. Zupa powinna być gęsta. Jeżeli masz ochotę, możesz dodać śmietanę na samym końcu.
W międzyczasie przygotuj plastry wędzonego boczku. Pokrój je wzdłuż na mniejsze plastry. Na rozgrzaną suchą patelnię przerzuć plastry boczku i smaż na średnim ogniu. Dodaj do nich sól. Plastry boczku będą zmniejszały swoją objętość i wytopi się z nich tłuszcz. Smaż do chrupkości, obracając na drugą stronę. Gdy będą gotowe, odsącz z nadmiaru wydzielonego się tłuszczu, wtedy będą bardziej chrupkie.
Pokrój na drobno szczypiorek. Na przygotowaną zupę kalafiorową nałóż chipsy z boczku i posyp szczypiorkiem. Możesz dodać opcjonalnie również rzodkiewkę. Jeżeli masz ochotę na bardziej śmietanową wersję, to dodaj łyżkę śmietany do zupy. Zupa idealnie komponuje się ze świeżym pieczywem lub grzankami.