Bardzo smaczna zupa z młodej kapusty i klopsami.
Zupa z młodej kapusty i klopsikami.
Składniki
- młoda kapusta 1 szt
- ziemniaki 5 szt
- marchew 1 szt
- mielone mięso wieprzowe 50 dag
- woda 2,5 l
- ziele angielskie 6 szt
- liść laurowy 4 szt
- koper
- lubczyk
- por 5 cm
- włoszczyzna suszona 2 łyżki
- 1 stołowa łyżka domowej kostki rosołowej
- sól do smaku
- pieprz czarny do smaku
- pieprz ziołowy do smaku
- czosnek płatki 1 łyżeczka
- kwas z kiszonej kapusty pół szklanki
- bułka tarta 2-3 łyżki
- 1 jajko
Składniki
- młoda kapusta 1 szt
- ziemniaki 5 szt
- marchew 1 szt
- mielone mięso wieprzowe 50 dag
- woda 2,5 l
- ziele angielskie 6 szt
- liść laurowy 4 szt
- koper
- lubczyk
- por 5 cm
- włoszczyzna suszona 2 łyżki
- 1 stołowa łyżka domowej kostki rosołowej
- sól do smaku
- pieprz czarny do smaku
- pieprz ziołowy do smaku
- czosnek płatki 1 łyżeczka
- kwas z kiszonej kapusty pół szklanki
- bułka tarta 2-3 łyżki
- 1 jajko

Potrzebne przybory kuchenne
garnek, nóż,
Etapy przygotowania
Wykonanie farszu na klopsy: Ze zmielonego mięsa wyrabiamy farsz, stopniowo dodając wszystkie przyprawy, drobno pokrojony koper, bułkę tartą, sól, pieprz, majeranek, czosnek i 1 jajko. Farsz wyrabiamy około 10-15 minut do osiągnięcia odpowiedniej kleistości. Z wyrobionego farszu formujemy klopsy.

Do garnka z 2,5 litra wody wrzucamy pokrojoną w kostkę marchew i 1 łyżkę domowej kostki rosołowej. Gdy woda zacznie się gotować wrzucamy do garnka pokrojone w kostkę ziemniaki i marchew, gotujemy do miękkości ziemniaków i marchwi. W między czasie kroimy kapustę, por i koper oraz z farszu mięsnego formujemy małe klopsy. Gdy ziemniaki są miękkie do garnka wkładamy pokrojoną kapustę, pietruszkę i koper. Mieszamy wszystkie składniki w garnku, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, kwasem z kiszonej kapusty. Na wierzch układamy klopsy i przykrywamy garnek, gotujemy na małym ogniu 5 minut i po 5 minutach obracamy na drugą stronę klopsy i gotujemy kolejne 5 minut. Jeszcze raz próbujemy smak zupy i kończymy gotowanie. Jak ktoś lubi, to do wlanej do talerza zupy może dodać łyżkę śmietany.

Smacznego!!!

Przepis w Waszym wykonaniu (5)


Komentarze do przepisu (5)
Ostatnio komentowane przepisy

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 19327
Przepyszny sos kaparowy. który przez dodatek jajek na twardo wspaniale wpasuj...
Odsłon: 61

Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Zapiekanki
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 3739
Świetnie prezentuje się na świątecznym stole.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Przyprawy
- Śledziowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 252
Ostatnio komentowane przepisy

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 19327
Przepyszny sos kaparowy. który przez dodatek jajek na twardo wspaniale wpasuj...
Odsłon: 61

Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Zapiekanki
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 3739
Świetnie prezentuje się na świątecznym stole.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Przyprawy
- Śledziowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 252



Składniki
- młoda kapusta 1 szt
- ziemniaki 5 szt
- marchew 1 szt
- mielone mięso wieprzowe 50 dag
- woda 2,5 l
- ziele angielskie 6 szt
- liść laurowy 4 szt
- koper
- lubczyk
- por 5 cm
- włoszczyzna suszona 2 łyżki
- 1 stołowa łyżka domowej kostki rosołowej
- sól do smaku
- pieprz czarny do smaku
- pieprz ziołowy do smaku
- czosnek płatki 1 łyżeczka
- kwas z kiszonej kapusty pół szklanki
- bułka tarta 2-3 łyżki
- 1 jajko
Wykonanie farszu na klopsy: Ze zmielonego mięsa wyrabiamy farsz, stopniowo dodając wszystkie przyprawy, drobno pokrojony koper, bułkę tartą, sól, pieprz, majeranek, czosnek i 1 jajko. Farsz wyrabiamy około 10-15 minut do osiągnięcia odpowiedniej kleistości. Z wyrobionego farszu formujemy klopsy.
Do garnka z 2,5 litra wody wrzucamy pokrojoną w kostkę marchew i 1 łyżkę domowej kostki rosołowej. Gdy woda zacznie się gotować wrzucamy do garnka pokrojone w kostkę ziemniaki i marchew, gotujemy do miękkości ziemniaków i marchwi. W między czasie kroimy kapustę, por i koper oraz z farszu mięsnego formujemy małe klopsy. Gdy ziemniaki są miękkie do garnka wkładamy pokrojoną kapustę, pietruszkę i koper. Mieszamy wszystkie składniki w garnku, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, kwasem z kiszonej kapusty. Na wierzch układamy klopsy i przykrywamy garnek, gotujemy na małym ogniu 5 minut i po 5 minutach obracamy na drugą stronę klopsy i gotujemy kolejne 5 minut. Jeszcze raz próbujemy smak zupy i kończymy gotowanie. Jak ktoś lubi, to do wlanej do talerza zupy może dodać łyżkę śmietany.
Smacznego!!!
Pyszna zupa;)
Przepyszna zupka, aż chce się jeść.;)
Pyszotka:)
Bardzo smaczne zestawienie składników gratuluję
Pyszna! Takie zupy lubimy bardzo:)