Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wciąż można kupić botwinkę, więc korzystam:)
Masz ochotę na pyszne i szybkie śniadanie, wystarczy serek wiejski, musli, ba...
Odsłon: 334
Smaczny kotlet vege z soczewicy z kaszą kuskus i bukietem warzyw to propozyc...
Odsłon: 873
Smaczna sałatka z brokułem, jajkiem, pomidorem oraz kukurydzą, ogórkiem kiszo...
Odsłon: 313
Przepis na pyszną i zdrową sałatkę makaronową w stylu śródziemnomorskim. Idea...
Odsłon: 131
Masz ochotę na pyszne i szybkie śniadanie, wystarczy serek wiejski, musli, ba...
Odsłon: 334
Smaczny kotlet vege z soczewicy z kaszą kuskus i bukietem warzyw to propozyc...
Odsłon: 873
Smaczna sałatka z brokułem, jajkiem, pomidorem oraz kukurydzą, ogórkiem kiszo...
Odsłon: 313
Przepis na pyszną i zdrową sałatkę makaronową w stylu śródziemnomorskim. Idea...
Odsłon: 131
Składniki
Żeberka pokroić na porcje, zalać zimną wodą (około 1,5 litra), doprowadzić do wrzenia. Zebrać szumy, wrzucić liście laurowe, ziele angielskie, łyżeczkę soli i szczyptę pieprzu. Gotować na małym ogniu około 40-50 minut.
Do wywaru dodać oczyszczoną marchewkę, cebulę, pietruszkę i seler. Gotować kolejne pół godziny.
Korzenie buraczków obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Liście opłukać, pokroić w paski.
Ugotowane warzywa wyciągnąć z zupy. Do garnka włożyć przygotowane buraczki, wlać sok z cytryny, gotować jeszcze przez 10 minut.
Zupę doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem. Śmietanę zahartować chochlą gorącego wywaru, a następnie przelać do zupy. Na koniec dodać posiekany koperek.
Zupę podawać z porcją żeberek i tłuczonymi ziemniakami okraszonymi prażoną cebulą.