Do góry

Zupy Przepis na:

zupa z młodych buraczków (na żeberkach)

zupa z młodych buraczków (na żeberkach)

Autor:

Przepisów i artykułów: 313 Ocena: 2516

Dodano:

Odsłon: 467

Wciąż można kupić botwinkę, więc korzystam:)

Składniki

  • żeberka wieprzowe - 750 g
  • botwinka - 2 pęczki
  • marchewka - 1 duża
  • cebula - 1 szt
  • korzeń pietruszki - 1 szt
  • seler - 1 mały
  • liście laurowe - 3-4 szt
  • ziele angielskie - kilka kulek
  • śmietana 18% - 150 ml
  • posiekany koperek - 3 łyżki
  • sok z cytryny - 3-4 łyżki (lub więcej do smaku)
  • cukier - 1 płaska łyżka
  • sól, pieprz
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
zupa z młodych buraczków (na żeberkach)

Przygotowanie

  1. Żeberka pokroić na porcje, zalać zimną wodą (około 1,5 litra), doprowadzić do wrzenia. Zebrać szumy, wrzucić liście laurowe, ziele angielskie, łyżeczkę soli i szczyptę pieprzu. Gotować na małym ogniu około 40-50 minut.

  2. Do wywaru dodać oczyszczoną marchewkę, cebulę, pietruszkę i seler. Gotować kolejne pół godziny.

  3. Korzenie buraczków obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Liście opłukać, pokroić w paski.

  4. Ugotowane warzywa wyciągnąć z zupy. Do garnka włożyć przygotowane buraczki, wlać sok z cytryny, gotować jeszcze przez 10 minut.

  5. Zupę doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem. Śmietanę zahartować chochlą gorącego wywaru, a następnie przelać do zupy. Na koniec dodać posiekany koperek.

  6. Zupę podawać z porcją żeberek i tłuczonymi ziemniakami okraszonymi prażoną cebulą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń