Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa z pora

Zupa z pora

Autor:

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 2698

Dodano:

Odsłon: 6083

najlepsza zupa jaką do tej pory jadłam i robiłam
Reklama
Reklama
Zupa z pora

Przygotowanie

  1. Wodę wstawiam na gaz.
    Marchew, pietruszkę, selera obieram, myję pod bieżącą wodą , kroję i wrzucam do wrzącej wody.
    Liście pora myję i dodaję do warzyw.
    Cebulę obieram, odcinam końcówki, nacinam na krzyż i dodaję do wywaru.
    Czosnek obieram i przeciskam przez praskę bezpośrednio do garnka.
    Dodaję liście laurowe, ziele angielskie i jedną łyżeczkę soli. Przykrywam przykrywką i gotuję na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną.
    Ziemniaki obieram, kroję w kostkę, jasne części pora kroję w pół talarki i podsmażam na dwóch łyżkach tłuszczu, aż będą szkliste.
    Liście pora usuwam z wywaru.
    Do miękkich warzyw wrzucam pokrojone ziemniaki i ponownie gotuję, aż ziemniaki zmiękną. Potem dodaję zeszklone pory i gotuję 2-3 minuty.
    Ponownie doprawiam do smaku solą i pieprzem, dodaję starty żółty ser i gotuję, aż ser się rozpuści.
    Wyłączam gaz, dodaję śmietanę, mieszam by się nie zważyła, zagotowuję i zestawiam z ognia,
    Zupę można podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń