Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
najlepsza zupa jaką do tej pory jadłam i robiłam
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8737
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7447
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5089
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1328158
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8737
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7447
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5089
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1328158
Składniki
Wodę wstawiam na gaz. Marchew, pietruszkę, selera obieram, myję pod bieżącą wodą , kroję i wrzucam do wrzącej wody. Liście pora myję i dodaję do warzyw. Cebulę obieram, odcinam końcówki, nacinam na krzyż i dodaję do wywaru. Czosnek obieram i przeciskam przez praskę bezpośrednio do garnka. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie i jedną łyżeczkę soli. Przykrywam przykrywką i gotuję na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną. Ziemniaki obieram, kroję w kostkę, jasne części pora kroję w pół talarki i podsmażam na dwóch łyżkach tłuszczu, aż będą szkliste. Liście pora usuwam z wywaru. Do miękkich warzyw wrzucam pokrojone ziemniaki i ponownie gotuję, aż ziemniaki zmiękną. Potem dodaję zeszklone pory i gotuję 2-3 minuty. Ponownie doprawiam do smaku solą i pieprzem, dodaję starty żółty ser i gotuję, aż ser się rozpuści. Wyłączam gaz, dodaję śmietanę, mieszam by się nie zważyła, zagotowuję i zestawiam z ognia, Zupę można podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym