Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
najlepsza zupa jaką do tej pory jadłam i robiłam
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 724
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1046
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 229
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2771
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 724
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1046
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 229
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2771
Składniki
Wodę wstawiam na gaz. Marchew, pietruszkę, selera obieram, myję pod bieżącą wodą , kroję i wrzucam do wrzącej wody. Liście pora myję i dodaję do warzyw. Cebulę obieram, odcinam końcówki, nacinam na krzyż i dodaję do wywaru. Czosnek obieram i przeciskam przez praskę bezpośrednio do garnka. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie i jedną łyżeczkę soli. Przykrywam przykrywką i gotuję na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną. Ziemniaki obieram, kroję w kostkę, jasne części pora kroję w pół talarki i podsmażam na dwóch łyżkach tłuszczu, aż będą szkliste. Liście pora usuwam z wywaru. Do miękkich warzyw wrzucam pokrojone ziemniaki i ponownie gotuję, aż ziemniaki zmiękną. Potem dodaję zeszklone pory i gotuję 2-3 minuty. Ponownie doprawiam do smaku solą i pieprzem, dodaję starty żółty ser i gotuję, aż ser się rozpuści. Wyłączam gaz, dodaję śmietanę, mieszam by się nie zważyła, zagotowuję i zestawiam z ognia, Zupę można podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym