Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa z prawdziwków z łazankami

Zupa z prawdziwków z łazankami

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4543

Dodano:

Odsłon: 2322

Prawdziwa zupa z prawdziwych grzybów. Z łazankami. Król Staś by się takiej nie wzbraniał. Grzyby, co prawda, nie zbierane własnoręcznie, ale cóż...

Składniki

  • prawdziwki - ok. pół kg
  • warzywa - 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera, por, dwie łodygi selera naciowego, cebula, 3 ząbki czosnku
  • przyprawy i zioła - kilka gałązek lubczyku i natki pietruszki, 2 listki laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, pół łyżeczki piepr
  • 2 łyżki oliwy
  • 100 g śmietanki słodkiej 18%
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa z prawdziwków z łazankami

Przygotowanie

  1. Ugotuj bulion - obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa zalej zimną wodą i gotuj ok. 30 minut.
    Dodaj zioła i przyprawy. Gotuj do miękkości warzyw. Posól do smaku, przecedź bulion.



    Pokrojone na nieduże kawałki grzyby wrzuć na rozgrzaną, sucha patelnię i podsmaż, aż cały płyn wyparuje.
    Dodaj łyżkę - dwie oliwy i smaż, aż grzyby się zrumienią.
    Dopraw do smaku.
    Dodaj je do przecedzonego bulionu.
    Zagotuj i dodaj śmietanę.
    Podawaj z łazankami ugotowanymi wg przepisu na opakowaniu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

marysia11082 15 października 2013 Oj musi być smaczna,dawno takiej nie jadłam/brak prawdziwków/

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń