Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa z ryżem to danie treściwe, a jednocześnie łagodne i aromatyczne. Gotowanie ryżu w bulionie sprawia, że całość jest idealnym połączeniem smakowym. Z powodzeniem możesz dodać też inne warzywa, w zależności od tego, co masz w lodówce. Sprawdzą się: papryka, ziemniaki czy pieczarki. Podawaj tę zupę jako samodzielny obiad lub tylko jako pierwsze danie. Warto wspomnieć, że przepis jest wegański i stanowi świetny zamiennik dla klasycznego rosołu.
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 514
Onigiri, czyli japoński danie, które podbija cały świat. Ryż uformowany najcz...
Odsłon: 157
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 514
Onigiri, czyli japoński danie, które podbija cały świat. Ryż uformowany najcz...
Odsłon: 157
Składniki
Cebulę i marchewki obierz. Pokrój je w niewielką kostkę, razem z cukinią.
W dużym garnku rozgrzej oliwę. Dodaj warzywa i smaż wszystko przez 3-4 minuty, mieszając od czasu do czasu, do zeszklenia cebuli.
Wlej bulion oraz wodę. Doprowadź do wrzenia, a następnie dołóż ryż.
Przykryj garnek, zmniejsz ogień do średniego i gotuj całość przez 15 minut, do miękkości ryżu. Dopraw zupę do smaku solą i pieprzem.
Zupę z ryżem podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu. Całość posyp siekaną natką pietruszki.
Zupę najlepiej spożywaj od razu, gdyż ryż pozostawiony w bulionie cały czas wchłania płyn, zwiększając gęstość dania. Resztki przechowuj w lodówce, pod przykryciem. Zużyj najszybciej jak to możliwe.