Zupa z ryżem to danie treściwe, a jednocześnie łagodne i aromatyczne. Gotowanie ryżu w bulionie sprawia, że całość jest idealnym połączeniem smakowym. Z powodzeniem możesz dodać też inne warzywa, w zależności od tego, co masz w lodówce. Sprawdzą się: papryka, ziemniaki czy pieczarki. Podawaj tę zupę jako samodzielny obiad lub tylko jako pierwsze danie. Warto wspomnieć, że przepis jest wegański i stanowi świetny zamiennik dla klasycznego rosołu.
Zupa z ryżem
Składniki
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 l wody
- 100 g ryżu
- 4 marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- ½ cukinii
- 1 cebula
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu
- natka pietruszki do posypania
Składniki
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 l wody
- 100 g ryżu
- 4 marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- ½ cukinii
- 1 cebula
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu
- natka pietruszki do posypania

Etapy przygotowania
Cebulę i marchewki obierz. Pokrój je w niewielką kostkę, razem z cukinią.
W dużym garnku rozgrzej oliwę. Dodaj warzywa i smaż wszystko przez 3-4 minuty, mieszając od czasu do czasu, do zeszklenia cebuli.
Wlej bulion oraz wodę. Doprowadź do wrzenia, a następnie dołóż ryż.
Przykryj garnek, zmniejsz ogień do średniego i gotuj całość przez 15 minut, do miękkości ryżu. Dopraw zupę do smaku solą i pieprzem.
Zupę z ryżem podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu. Całość posyp siekaną natką pietruszki.
Zupę najlepiej spożywaj od razu, gdyż ryż pozostawiony w bulionie cały czas wchłania płyn, zwiększając gęstość dania. Resztki przechowuj w lodówce, pod przykryciem. Zużyj najszybciej jak to możliwe.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Śledzie z pieczonymi ziemniakami, podane z kiszonym ogórkiem. To szybki posił...
Odsłon: 64
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Buliony
- Makaron
- Warzywa
- Fasolka
- Ser
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Oregano
- Rozmaryn
- Makarony
- Zapiekanki
- Makaronowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 4563

Przepis dnia
Polecam na kolację.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Jajka
- Ryby
- Tuńczyk
- Przyprawy
- Placki
- Bułki
- Dla zdrowia
Odsłon: 723

Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
- Impreza
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Kasze i ryż
- Jaglana
- Warzywa
- Buraki
- Nabiał
- Jajka
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 317

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14638
Ostatnio komentowane przepisy

Śledzie z pieczonymi ziemniakami, podane z kiszonym ogórkiem. To szybki posił...
Odsłon: 64
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Buliony
- Makaron
- Warzywa
- Fasolka
- Ser
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Oregano
- Rozmaryn
- Makarony
- Zapiekanki
- Makaronowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 4563

Przepis dnia
Polecam na kolację.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Jajka
- Ryby
- Tuńczyk
- Przyprawy
- Placki
- Bułki
- Dla zdrowia
Odsłon: 723

Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
- Impreza
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Kasze i ryż
- Jaglana
- Warzywa
- Buraki
- Nabiał
- Jajka
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 317

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14638



Składniki
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 l wody
- 100 g ryżu
- 4 marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- ½ cukinii
- 1 cebula
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu
- natka pietruszki do posypania
Cebulę i marchewki obierz. Pokrój je w niewielką kostkę, razem z cukinią.
W dużym garnku rozgrzej oliwę. Dodaj warzywa i smaż wszystko przez 3-4 minuty, mieszając od czasu do czasu, do zeszklenia cebuli.
Wlej bulion oraz wodę. Doprowadź do wrzenia, a następnie dołóż ryż.
Przykryj garnek, zmniejsz ogień do średniego i gotuj całość przez 15 minut, do miękkości ryżu. Dopraw zupę do smaku solą i pieprzem.
Zupę z ryżem podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu. Całość posyp siekaną natką pietruszki.
Zupę najlepiej spożywaj od razu, gdyż ryż pozostawiony w bulionie cały czas wchłania płyn, zwiększając gęstość dania. Resztki przechowuj w lodówce, pod przykryciem. Zużyj najszybciej jak to możliwe.