Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa z ryżu i zielonego groszku

Zupa z ryżu i zielonego groszku

Autor:

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 131

Dodano:

Odsłon: 819

Dzisiaj przygotowujemy zupę z ryżu i zielonego groszku. Lekka zupa, dzięki groszkowi ma dużo błonnika, gdyż jest to warzywo strączkowe, nie zawiara dużo tluszczy jak i cholesterolu. Pożywna i napełniająca nasze brzuchy. Zapraszam.

Składniki

  • 4 łyżki masła
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 1 drobno posiekany ząbek czosnku
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • 2 szklanki mrożonego groszku zielonego
  • 1,5 l wołowego rosołu
  • 1 szklanka krótkoziarnistego ryżu
  • 4 łyżki świeżo startego parmezanu
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Oliwę i 2 łyżki masła rozgrzewamy w garnku do zupy na średnim ogniu. Dodajemy cebulę, czosnek i smażymy aż zmiękną.
    Dodajemy groszek i kilka łyżek rosołu, przykrywamy, dusimy na małym ogniu 8-10 minut, aż groszek będzie prawie miękki.

  2. Dodajemy pozostały rosół i ryż, gotujemy 13-15 minut, aż ryż będzie prawie miękki.
    Dodajemy pozostałe 2 łyżki masła i gotujemy jeszcze 2-3 minuty, aż ryż stanie się całkiem miękki.
    Do zupy dajemy parmezan, mieszamy.
    Podajemy od razu.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń