Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa z soczewicy

Zupa z soczewicy

Autor:

Przepisów i artykułów: 11 Ocena: 63

Dodano:

Odsłon: 4105

Pożywna, wysokobiałkowa i smaczna zupa, a przy tym wyjątkowa łatwa do przyrządzenia. Bez mięsa w wersji dla wegetarian. A wzbogacona o smak pulpecików z mięsa wołowego zadowoli nie jedno podniebienie.

Składniki

  • 1 szklanka soczewicy czerwonej
  • 4-5 ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 1 mały seler
  • 1-2 cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 l i 250 ml wody
  • passata pomidorowa w kartoniku (np. z Lidla)
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • liście laurowe
  • 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 czubata łyżeczka curry, lub pasta curry
  • sól - np. 1 czubata łyżeczka soli himalajskiej
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • pieprz do smaku
  • mięso mielone wołowe około 100 dkg - opcjonalnie
  • imbir - 1 cm
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W garnku zeszklij na oliwie (oleju kokosowym) posiekaną cebulę, czosnek i imbir, nie za długo, ma się zeszklić a nie zezłocić. Następnie zalej przegotowaną gorącą wodą. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe oraz startą na tarce o grubych oczkach marchew i seler, jak lubisz możesz dodać także pietruszkę. Gotuj na mały ogniu pod przykryciem ok 10 min. Po tym czasie dodaj pokrojone drobno ziemniaki i soczewicę. Gotuj ok 15-20 minut. Dodaj pomidory i ewentualnie małe pulpeciki wołowe (mięso dopraw tylko sola i pieprzem nie dodawaj jaka) i pogotuj chwilę ok 5 minut. Dodaj przyprawy. Soli wg własnego smaku. I gotowe. Smacznego!
    Zupa lepiej smakuje na drugi dzień gdy przyjdzie smakami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń