Zupy Przepis na:
Przepisów i artykułów: 302 Ocena: 1643
Dodano: 22.08.2019
Odsłon: 859
3-4 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Soczewicę zalać letnią wodą i pozostawić przez około 1 godzinę do namoczenia. Po tym czasie wodę odlać, dodać do soczewicy około 0,5 litra świeżej wody i gotować, aż ziarna będą miękkie.
Marchewkę i seler obrać pokroić na kawałki, natkę poszatkować. Tak przygotowane warzywa dodać do gotującej się soczewicy wraz z solą i zielem angielskim.
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do gotującej się zupy, kiedy pozostałe warzywa będą jeszcze lekko twarde. Gotować całość aż do uzyskania odpowiedniej miękkości składników. Na końcu doprawić pieprzem i bazylią.
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

Maudie 31 sierpnia 2019Zgłoś do usunięcia
Uwielbiam zupkę z soczewicy.Mam u siebie w przepisach również tylko,że troszkę inaczej przyrządzoną :) Twoja brzmi bardzo smakowicie:)))0 Kto głosował? | Odpowiedz