Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa z soczewicy

Zupa z soczewicy

Autor:

Przepisów i artykułów: 245 Ocena: 1202

Dodano:

Odsłon: 448

Zupa wegetariańska z zielonej soczewicy z nutą bazylii.

Składniki

  • Zielona soczewica 0,5 szklanki
  • Marchewka 1 szt.
  • Seler nieduży kawałek, około 5 dkg
  • Ziemniaki około 40 dkg
  • Sok pomidorowy 200 ml
  • Natka pietruszki 2-3 gałązki
  • Ziele angielskie 3 szt.
  • Bazylia suszona 1 łyżeczka
  • Sól
  • Pieprz świeżo mielony
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa z soczewicy

Przygotowanie

  1. Soczewicę zalać letnią wodą i pozostawić przez około 1 godzinę do namoczenia. Po tym czasie wodę odlać, dodać do soczewicy około 0,5 litra świeżej wody i gotować, aż ziarna będą miękkie.

  2. Marchewkę i seler obrać pokroić na kawałki, natkę poszatkować. Tak przygotowane warzywa dodać do gotującej się soczewicy wraz z solą i zielem angielskim.

  3. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do gotującej się zupy, kiedy pozostałe warzywa będą jeszcze lekko twarde. Gotować całość aż do uzyskania odpowiedniej miękkości składników. Na końcu doprawić pieprzem i bazylią.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 31 sierpnia 2019 Uwielbiam zupkę z soczewicy.Mam u siebie w przepisach również tylko,że troszkę inaczej przyrządzoną :) Twoja brzmi bardzo smakowicie:)))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń