Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten arcy prosty przepis na zupę z soczewicy znany jest na całym Bliskim Wschodzie. Nasza propozycja jest przygotowana na wywarze z wołowiny. Jednakże zupa ta może być także przygotowana w wersji wegetariańskiej czyli na wodzie. Najczęściej używa się do jej przygotowania soczewicy zwykłej lub białej. My użyjemy obu rodzajów soczewicy. Poza w/w składnikami można użyć dodatkowo następujących warzyw: marchew, ziemniaki, seler, pietruszka, cebula, a nawet cukinia. Przyprawy jakich używamy czosnek, czerwona bazylia, zioła prowansalskie, czerwona mielona papryka ( słodka lub pikantna). Można oprócz w/w użyć również kminu rzymskiego, soku z cytryny i oliwy z oliwek. W dawnych czasach zupa ta uchodziła z przepis dla ubogich, dzisiaj jest ceniona za swoją prostotę, a przy tym za bogactwo wartości odżywczych takich jak żelazo, potas, błonnik czy białko. Jest także niesamowicie syta.
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5010
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 1877
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 50
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5010
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 1877
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 50
Składniki
200gr zwykłej soczewicy i 100gr czerwonej soczewicy myjemy. 2 duże ziemniaki kroimy w kostkę. 1 dużą cebulę kroimy w kostkę. 3 ząbki czosnku kroimy w kostkę. Potrzebujemy jeszcze dwie łyżeczki czerwonej papryki mielonej słodkiej lub ostrej. Możemy też wymieszać obie zachowując proporcje. Potrzebne są też czerwona bazylia, zioła prowansalskie i 100gr masła. Do zagotowania woda lub wywar wołowy, tak jak w naszym filmie. Do podgrzanego wywaru dodajemy naszą soczewicę i doprowadzamy do zagotowania. W trakcie gotowania mieszamy i sprawdzamy stan ugotowania się soczewicy. Jak będzie już w miarę miękka dodajemy ziemniaki, czosnek, czerwoną paprykę i zioła. Zioła lekko przecieramy w dłoniach.W między czasie szklimy na masełku cebulę. No koniec dodajemy cebulkę i całość zagęszczamy poprzez ubicie wszystkich składników zwykłą ugniatarką do ziemniaków. Gotowe :) Jeżeli ktoś lubi czosnek, my tak to można jeszcze sobie ząbek lub dwa przecisnąć przez praskę i dodać. Sól i pieprz również wedle uznania i smaku. Życzymy smacznego. Pozdrawiamy Lilith i Paweł