Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten arcy prosty przepis na zupę z soczewicy znany jest na całym Bliskim Wschodzie. Nasza propozycja jest przygotowana na wywarze z wołowiny. Jednakże zupa ta może być także przygotowana w wersji wegetariańskiej czyli na wodzie. Najczęściej używa się do jej przygotowania soczewicy zwykłej lub białej. My użyjemy obu rodzajów soczewicy. Poza w/w składnikami można użyć dodatkowo następujących warzyw: marchew, ziemniaki, seler, pietruszka, cebula, a nawet cukinia. Przyprawy jakich używamy czosnek, czerwona bazylia, zioła prowansalskie, czerwona mielona papryka ( słodka lub pikantna). Można oprócz w/w użyć również kminu rzymskiego, soku z cytryny i oliwy z oliwek. W dawnych czasach zupa ta uchodziła z przepis dla ubogich, dzisiaj jest ceniona za swoją prostotę, a przy tym za bogactwo wartości odżywczych takich jak żelazo, potas, błonnik czy białko. Jest także niesamowicie syta.
200gr zwykłej soczewicy i 100gr czerwonej soczewicy myjemy. 2 duże ziemniaki kroimy w kostkę. 1 dużą cebulę kroimy w kostkę. 3 ząbki czosnku kroimy w kostkę. Potrzebujemy jeszcze dwie łyżeczki czerwonej papryki mielonej słodkiej lub ostrej. Możemy też wymieszać obie zachowując proporcje. Potrzebne są też czerwona bazylia, zioła prowansalskie i 100gr masła. Do zagotowania woda lub wywar wołowy, tak jak w naszym filmie.
Do podgrzanego wywaru dodajemy naszą soczewicę i doprowadzamy do zagotowania. W trakcie gotowania mieszamy i sprawdzamy stan ugotowania się soczewicy. Jak będzie już w miarę miękka dodajemy ziemniaki, czosnek, czerwoną paprykę i zioła. Zioła lekko przecieramy w dłoniach.W między czasie szklimy na masełku cebulę.
No koniec dodajemy cebulkę i całość zagęszczamy poprzez ubicie wszystkich składników zwykłą ugniatarką do ziemniaków.
Gotowe :)
Jeżeli ktoś lubi czosnek, my tak to można jeszcze sobie ząbek lub dwa przecisnąć przez praskę i dodać.
Sól i pieprz również wedle uznania i smaku.
Życzymy smacznego.
Pozdrawiamy
Lilith i Paweł
Zupa warzywna z soczewicą i żeberkami to propozycja na bardzo smaczne i sycąc...
Odsłon: 772
Dzisiejsza propozycja obiadowa to karkówka oraz mój ulubiony na takie upały j...
Odsłon: 1112
Sałatka z bobem i smażoną kiełbaską. Pyszna i prosta sałatka, którą możesz pr...
Odsłon: 63
Dzisiejsza propozycja obiadowa to karkówka oraz mój ulubiony na takie upały j...
Odsłon: 1112
Sałatka z bobem i smażoną kiełbaską. Pyszna i prosta sałatka, którą możesz pr...
Odsłon: 63
Składniki
200gr zwykłej soczewicy i 100gr czerwonej soczewicy myjemy. 2 duże ziemniaki kroimy w kostkę. 1 dużą cebulę kroimy w kostkę. 3 ząbki czosnku kroimy w kostkę. Potrzebujemy jeszcze dwie łyżeczki czerwonej papryki mielonej słodkiej lub ostrej. Możemy też wymieszać obie zachowując proporcje. Potrzebne są też czerwona bazylia, zioła prowansalskie i 100gr masła. Do zagotowania woda lub wywar wołowy, tak jak w naszym filmie. Do podgrzanego wywaru dodajemy naszą soczewicę i doprowadzamy do zagotowania. W trakcie gotowania mieszamy i sprawdzamy stan ugotowania się soczewicy. Jak będzie już w miarę miękka dodajemy ziemniaki, czosnek, czerwoną paprykę i zioła. Zioła lekko przecieramy w dłoniach.W między czasie szklimy na masełku cebulę. No koniec dodajemy cebulkę i całość zagęszczamy poprzez ubicie wszystkich składników zwykłą ugniatarką do ziemniaków. Gotowe :) Jeżeli ktoś lubi czosnek, my tak to można jeszcze sobie ząbek lub dwa przecisnąć przez praskę i dodać. Sól i pieprz również wedle uznania i smaku. Życzymy smacznego. Pozdrawiamy Lilith i Paweł
Przepisy Zupy
Zupy
Zupa belwederska
Zupy
Zupa jagodowa z makaronem
Zupy
Chłodnik litewski
Zupy
Flaczki ze skórek wieprzowych na wywarze z porcji rosołowych wołowych
Zupa belwederska
Aromatyczna, kremowa zupa kalafiorowa z dodatkiem podsmażonych pieczarek. Dos...
Odsłon: 612
Zupa jagodowa z makaronem
Zupa owocowa cudownie smakuje zwłaszcza latem, kiedy mamy nieograniczony dost...
Odsłon: 197