Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jedna z moich ulubionych zup, choć gotowana niezbyt często, a święta to doskonała okazja, aby ją ugotować. Prosta, bez żadnych wygibasów, minimum przypraw.
Garnek, łyżka, salaterka, nóż, obieraczki do warzyw, słoiczek
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3816
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414604
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2352
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3816
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414604
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2352
Składniki
Grzyby moczymy w gorącej wodzie na noc poprzedzającą gotowanie.
Następnego dnia wylewamy pierwszą wodę i myjemy grzyby w czystej wodzie. Kroimy na mniejsze kawałki.
Zalewamy wodą, dodając liść laurowy i ziele angielskie oraz seler naciowy i gotujemy.
W tym czasie obieramy warzywa, a następnie kroimy: marchew w plastry, pietruszkę w podłużne ćwiartki, a następnie w plasterki, ziemniaki w kostkę.
Wrzucamy do grzybów najpierw marchew, którą gotuje się dłużej niż pozostałe warzywa.
Po 10 minutach dodajemy ziemniaki i pietruszkę i gotujemy około 10-15 minut.
Jeśli zupa nie jest zbyt gęsta, zabielany mąką z wodą lub mlekiem: łączymy mąkę z wodą lub mlekiem w słoiczku, który zakręcamy, a następnie potrząsamy energicznie, aby uniknąć tzw. kluchów. Wlewamy do zupy.
Następnie rozrabiamy śmietanę z kilkoma łyżkami zupy z dodatkiem soli i rozprowadzamy dokładnie, po czym dodajemy do zupy.
Doprawiamy zupę solą oraz pieprzem do smaku i dodajemy zieloną pietruszkę. Dodajemy masło lub olej na koniec.