Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jedna z moich ulubionych zup, choć gotowana niezbyt często, a święta to doskonała okazja, aby ją ugotować. Prosta, bez żadnych wygibasów, minimum przypraw.
Garnek, łyżka, salaterka, nóż, obieraczki do warzyw, słoiczek
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 243
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21735
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 243
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21735
Składniki
Grzyby moczymy w gorącej wodzie na noc poprzedzającą gotowanie.
Następnego dnia wylewamy pierwszą wodę i myjemy grzyby w czystej wodzie. Kroimy na mniejsze kawałki.
Zalewamy wodą, dodając liść laurowy i ziele angielskie oraz seler naciowy i gotujemy.
W tym czasie obieramy warzywa, a następnie kroimy: marchew w plastry, pietruszkę w podłużne ćwiartki, a następnie w plasterki, ziemniaki w kostkę.
Wrzucamy do grzybów najpierw marchew, którą gotuje się dłużej niż pozostałe warzywa.
Po 10 minutach dodajemy ziemniaki i pietruszkę i gotujemy około 10-15 minut.
Jeśli zupa nie jest zbyt gęsta, zabielany mąką z wodą lub mlekiem: łączymy mąkę z wodą lub mlekiem w słoiczku, który zakręcamy, a następnie potrząsamy energicznie, aby uniknąć tzw. kluchów. Wlewamy do zupy.
Następnie rozrabiamy śmietanę z kilkoma łyżkami zupy z dodatkiem soli i rozprowadzamy dokładnie, po czym dodajemy do zupy.
Doprawiamy zupę solą oraz pieprzem do smaku i dodajemy zieloną pietruszkę. Dodajemy masło lub olej na koniec.