Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jedna z moich ulubionych zup, choć gotowana niezbyt często, a święta to doskonała okazja, aby ją ugotować. Prosta, bez żadnych wygibasów, minimum przypraw.
Garnek, łyżka, salaterka, nóż, obieraczki do warzyw, słoiczek
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30943
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3648
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 4706
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30943
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3648
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 4706
Składniki
Grzyby moczymy w gorącej wodzie na noc poprzedzającą gotowanie.
Następnego dnia wylewamy pierwszą wodę i myjemy grzyby w czystej wodzie. Kroimy na mniejsze kawałki.
Zalewamy wodą, dodając liść laurowy i ziele angielskie oraz seler naciowy i gotujemy.
W tym czasie obieramy warzywa, a następnie kroimy: marchew w plastry, pietruszkę w podłużne ćwiartki, a następnie w plasterki, ziemniaki w kostkę.
Wrzucamy do grzybów najpierw marchew, którą gotuje się dłużej niż pozostałe warzywa.
Po 10 minutach dodajemy ziemniaki i pietruszkę i gotujemy około 10-15 minut.
Jeśli zupa nie jest zbyt gęsta, zabielany mąką z wodą lub mlekiem: łączymy mąkę z wodą lub mlekiem w słoiczku, który zakręcamy, a następnie potrząsamy energicznie, aby uniknąć tzw. kluchów. Wlewamy do zupy.
Następnie rozrabiamy śmietanę z kilkoma łyżkami zupy z dodatkiem soli i rozprowadzamy dokładnie, po czym dodajemy do zupy.
Doprawiamy zupę solą oraz pieprzem do smaku i dodajemy zieloną pietruszkę. Dodajemy masło lub olej na koniec.