Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis zaczerpnięty z książki "Jeść zdrowiej warzywa i owoce" wydanej przez Kuchnie Lidla. W oryginalnym przepisie do sałatki został wykorzystany bób, ale ja za nim nie przepadam, więc zamieniłam go na mrożony, zielony groszek. Do zupy również wykorzystałam suszony, a nie świeży, majeranek. Smak zupy wyrazisty i bardzo smaczny :)
Grzyby bez rozmrażania zalewamy gorącą wodą tylko tyle by je przykryć i gotujemy 20 minut. Następnie odcedzić, wystudzić, wywar zachować, wyłożyć do odsączenia na ręcznik papierowy.
Topinambur dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem, przekrawamy wzdłuż na pół, mieszamy z oliwą. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni, pieczemy topinambur przez 25 minut.
Odsączone grzyby kroimy na mniejsze kawałki i wraz z pokrojonymi w plasterki ząbkami czosnku podsmażamy na oleju. Białą część pora pokroić na kawałki i wraz z upieczonym topinamburem i grzybami z czosnkiem włożyć do garnka, wlać wywar z grzybów i zalać gorącą wodą, dodać majeranek.Gotować przez 45 minut. Całość zmiksować, wymieszać ze śmietaną, posolić i popieprzyć do smaku.
Mrożony groszek ugotować do miękkości w niewielkiej ilości wody, odcedzić i przestudzić. Szalotki pokroić w drobną kostkę i lekko podsmażyć na oleju. Pomidorki przekroić na pół. Wszystkie składniki sałatki wymieszać z posiekanym szczypiorkiem, solą i pieprzem.
Zupę rozlewamy na talerze, dodajemy trochę sałatki i posypujemy grzankami.
Musiałam do końca zużyć topinambur i tak powstał pomysł na pyszne smarowidełk...
Odsłon: 543
żądna nowych smaków, pozamieniałam standardowe warzywa i udało się, pyszna, n...
Odsłon: 294
Pyszny, łatwy i szybki do zrobienia deser lodowy „lodowa bomba” o smaku Tiram...
Odsłon: 4430
Pyszne, orzeźwiające domowe lody, które przygotujecie z 3 składników w 30 sek...
Odsłon: 94
Pyszny deser, kremowy deser. Bez jajek. Spróbujcie koniecznie!
Odsłon: 168
pyszne kotlety mogą być zrobione nie tylko z mięsa, wypróbowałam już wiele pr...
Odsłon: 145
Bardzo smaczny pasztet z łopatki wieprzowej.
Odsłon: 187
Drób jest jednym z najpopularniejszych mięs na naszych stołach. Warto więc cz...
Odsłon: 177
Pyszny, łatwy i szybki do zrobienia deser lodowy „lodowa bomba” o smaku Tiram...
Odsłon: 4430
Pyszne, orzeźwiające domowe lody, które przygotujecie z 3 składników w 30 sek...
Odsłon: 94
Pyszny deser, kremowy deser. Bez jajek. Spróbujcie koniecznie!
Odsłon: 168
pyszne kotlety mogą być zrobione nie tylko z mięsa, wypróbowałam już wiele pr...
Odsłon: 145
Bardzo smaczny pasztet z łopatki wieprzowej.
Odsłon: 187
Drób jest jednym z najpopularniejszych mięs na naszych stołach. Warto więc cz...
Odsłon: 177
Składniki
Grzyby bez rozmrażania zalewamy gorącą wodą tylko tyle by je przykryć i gotujemy 20 minut. Następnie odcedzić, wystudzić, wywar zachować, wyłożyć do odsączenia na ręcznik papierowy. Topinambur dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem, przekrawamy wzdłuż na pół, mieszamy z oliwą. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni, pieczemy topinambur przez 25 minut.
Odsączone grzyby kroimy na mniejsze kawałki i wraz z pokrojonymi w plasterki ząbkami czosnku podsmażamy na oleju. Białą część pora pokroić na kawałki i wraz z upieczonym topinamburem i grzybami z czosnkiem włożyć do garnka, wlać wywar z grzybów i zalać gorącą wodą, dodać majeranek.Gotować przez 45 minut. Całość zmiksować, wymieszać ze śmietaną, posolić i popieprzyć do smaku.
Mrożony groszek ugotować do miękkości w niewielkiej ilości wody, odcedzić i przestudzić. Szalotki pokroić w drobną kostkę i lekko podsmażyć na oleju. Pomidorki przekroić na pół. Wszystkie składniki sałatki wymieszać z posiekanym szczypiorkiem, solą i pieprzem. Zupę rozlewamy na talerze, dodajemy trochę sałatki i posypujemy grzankami.
Przepisy Zupy
Zupy
Zupa grzybowa Bożeny
Zupy
Zupa z zielonych szparagów
Zupy
Zupa z bobem
Zupy
Zupa kurkowa – kremowa i pyszna
Zupa grzybowa Bożeny
Zupa grzybowa to moja ulubiona zupa, którą można ugotować ze świeżych grzybów...
Odsłon: 99
Zupa z zielonych szparagów
Natrafiłam na ten przepis, szukając jakiegoś nowego pomysłu na szparagi, i os...
Odsłon: 90