Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa z topinamburu z sałatką

Zupa z topinamburu z sałatką

Autor:

Przepisów i artykułów: 121 Ocena: 1049

Dodano:

Odsłon: 1053

Przepis zaczerpnięty z książki "Jeść zdrowiej warzywa i owoce" wydanej przez Kuchnie Lidla. W oryginalnym przepisie do sałatki został wykorzystany bób, ale ja za nim nie przepadam, więc zamieniłam go na mrożony, zielony groszek. Do zupy również wykorzystałam suszony, a nie świeży, majeranek. Smak zupy wyrazisty i bardzo smaczny :)

Składniki

  • topinambur 500 g
  • mrożone podgrzybki 300 g
  • czosnek 2 ząbki
  • por 1 szt.
  • majeranek suszony 1 łyżka
  • woda przegotowana 1,5 l
  • kwaśna śmietana 18% 100 ml
  • oliwa 50 ml
  • olej rzepakowy 2 łyżki
  • sól, pieprz do smaku
  • składniki na sałatkę:
  • mrożony zielony groszek 100 g
  • pomidorki koktajlowe 100 g
  • szalotka 2 szt.
  • szczypiorek 1/2 pęczka
  • grzanki
  • sól, pieprz
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Grzyby bez rozmrażania zalewamy gorącą wodą tylko tyle by je przykryć i gotujemy 20 minut. Następnie odcedzić, wystudzić, wywar zachować, wyłożyć do odsączenia na ręcznik papierowy.
    Topinambur dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem, przekrawamy wzdłuż na pół, mieszamy z oliwą. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni, pieczemy topinambur przez 25 minut.

  2. Odsączone grzyby kroimy na mniejsze kawałki i wraz z pokrojonymi w plasterki ząbkami czosnku podsmażamy na oleju. Białą część pora pokroić na kawałki i wraz z upieczonym topinamburem i grzybami z czosnkiem włożyć do garnka, wlać wywar z grzybów i zalać gorącą wodą, dodać majeranek.Gotować przez 45 minut. Całość zmiksować, wymieszać ze śmietaną, posolić i popieprzyć do smaku.

  3. Mrożony groszek ugotować do miękkości w niewielkiej ilości wody, odcedzić i przestudzić. Szalotki pokroić w drobną kostkę i lekko podsmażyć na oleju. Pomidorki przekroić na pół. Wszystkie składniki sałatki wymieszać z posiekanym szczypiorkiem, solą i pieprzem.

    Zupę rozlewamy na talerze, dodajemy trochę sałatki i posypujemy grzankami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 11 marca Ladnie wyglada a przyznaje, ze jeszcze topinamburu nie jadlam a bylo to popularne warzywo.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń