Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna grochówka z wędzonym boczkiem
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3190
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 619
Pieczona pierś gęsia z sosem czereśniowym i surówką z czerwonej kapusty.
Odsłon: 2311
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3190
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 619
Pieczona pierś gęsia z sosem czereśniowym i surówką z czerwonej kapusty.
Odsłon: 2311
Składniki
Groch wsypać do garnka lub miski, zalać zimną wodą, moczyć przez kilka godzin lub całą noc.
Cebulę, seler i marchewkę pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić boczek, usmażyć na rumiano. Następnie dodać pokrojone warzywa, smażyć 4-5 minut, co jakiś czas mieszając.
Groch odcedzić, dodać do warzyw, wrzucić ziele angielskie i liście laurowe, wlać około 1,2 litra wody, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, dodać do zupy sól i pieprz, gotować na małym ogniu do czasu aż groch zacznie się rozpadać.
Jeżeli chcemy, żeby zupa była bardziej gęsta można ją częściowo zmiksować (usuwając wcześniej liście laurowe).