Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna grochówka z wędzonym boczkiem
Kurczak w sosie serowo śmietankowym to fajna i prosta propozycja na obiad dl...
Odsłon: 7669
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 2690
Kultowe słodkie przekąski od dawna są inspiracją do wypieków i deserów bez pi...
Odsłon: 71192
Kurczak w sosie serowo śmietankowym to fajna i prosta propozycja na obiad dl...
Odsłon: 7669
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 2690
Kultowe słodkie przekąski od dawna są inspiracją do wypieków i deserów bez pi...
Odsłon: 71192
Składniki
Groch wsypać do garnka lub miski, zalać zimną wodą, moczyć przez kilka godzin lub całą noc.
Cebulę, seler i marchewkę pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić boczek, usmażyć na rumiano. Następnie dodać pokrojone warzywa, smażyć 4-5 minut, co jakiś czas mieszając.
Groch odcedzić, dodać do warzyw, wrzucić ziele angielskie i liście laurowe, wlać około 1,2 litra wody, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, dodać do zupy sól i pieprz, gotować na małym ogniu do czasu aż groch zacznie się rozpadać.
Jeżeli chcemy, żeby zupa była bardziej gęsta można ją częściowo zmiksować (usuwając wcześniej liście laurowe).