Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
gęsta, pożywna zupa z soczewicy to klasyczny specjał bliskiego wschodu , którego dodatki zmieniają się w zależności od regionu. Zupę można gotować z różnych gatunków soczewicy
Pyszna, pełna szynki, pieczarek, papryki, cebuli i sera, chrupiąca pizza na c...
Odsłon: 1910
Pyszna tarta z łososiem, łagodnym aromatem koperku i dodatkiem sera camembert...
Odsłon: 33
Polecam.
Odsłon: 737
Pyszna, pełna szynki, pieczarek, papryki, cebuli i sera, chrupiąca pizza na c...
Odsłon: 1910
Pyszna tarta z łososiem, łagodnym aromatem koperku i dodatkiem sera camembert...
Odsłon: 33
Polecam.
Odsłon: 737
Składniki
Soczewicę w garnku zalewamy zimną wodą. Gotujemy na dużym ogniu 10 minut. Rozgniatamy na „papkę" ubijakiem do ziemniaków lub blenderem.
3 łyżki stołowe oliwy rozgrzewamy na patelni i smażymy 2 cebule z pokrojonym w drobne plasterki czosnkiem , kminkiem i kurkumą przez 3 minuty , cały czas mieszając . Dodać soczewicę , i wywar.
Doprowadzamy do wrzenia , zmniejszamy ogień , i gotujemy na małym ogniu przez 20 minut , aż soczewica zmięknie. Doprawiamy solą, pieprzem do smaku. Na pozostałej oliwie podsmażamy cebulkę, aż uzyska złoty kolor. Rozlewamy zupę do miseczek, posypujemy cebulką i świeżą kolendrą. Podajemy z pieczywem...