Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa z ziemniaków na maślance

Zupa z ziemniaków na maślance

Autor:

Przepisów i artykułów: 92 Ocena: 1127

Dodano:

Odsłon: 1391

Propozycja na prostą i szybką do wykonania, pożywną i smaczną zupę :-)

Składniki

5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki i marchew obrać i pokroić w niewielką kostkę a następnie podsmażyć kilka minut na patelni.

  2. Podsmażone warzywa przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać kostki rosołowe i wstawić na ogień. Na patelni podsmażyć cebulę. Kiedy się zeszkli, dodać mięso mielone i podsmażyć tak, aby porobiły się niewielkie grudki

  3. Mięso z cebulą dorzucić do garnka i gotować aż ziemniaki będą "al dente". Następnie wlać maślankę i śmietanę (koniecznie w tej kolejności) i gotować aż ziemniaki i marchewka będą ugotowane. Dodać przyprawy i gotować jeszcze chwilę.



    Uwagi, sugestie, propozycje do przepisu :-)

    Zamiast mięsa mielonego można użyć kiełbasy pokrojonej w plasterki i podsmażonej.

    Można też zrezygnować całkiem z mięsa, ale dodać podwójną porcję ziemniaków.

    Do gotowej zupy można już na talerzu dodać ugotowane na twardo i pokrojone w ćwiartki jajko.

    Zupa ta jest doskonała na "przedbiegi" przed kapuśniaczkami, na które przepis można znaleźć tutaj: https://smaker.pl/przepis-kapusniaczki,124782,newsweek.html


    Życzę smacznego i zapraszam do obserwowania mojego profilu w serwisie smaker.pl, na którym staram się dodawać przepisy na bieżąco, kiedy tylko mam czas gotować :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń