Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zarzucajka to prosta zupa z kiszonej kapusty z dodatkiem ziemniaków, marchewek i cebuli Jest niezwykle gęsta, a to za sprawą zasmażki. Okraszona skwarkami smakuje rewelacyjnie. Już jeden talerz nasyci Was do pełna.
Kruche, smaczne ciasteczka. Chyba każdemu spodobają się i posmakują :)
Odsłon: 80
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 720
Chlebki lepinja są jednym z ważniejszych dodatków do wielu dań w kuchni chorw...
Odsłon: 119
Kruche, smaczne ciasteczka. Chyba każdemu spodobają się i posmakują :)
Odsłon: 80
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 720
Chlebki lepinja są jednym z ważniejszych dodatków do wielu dań w kuchni chorw...
Odsłon: 119
Składniki
Cebulę obieramy z łupin i kroimy w drobną kostkę. Ziemniaki obieramy i również kroimy w kostkę. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce. Warzywa przerzucamy do garnka, zalewamy 2 l wody i gotujemy przez około 10-15 minut. Doprawiamy całość solą, pieprzem, zielem angielskim i liśćmi laurowymi.
Kapustę kiszoną szatkujemy, dodajemy do zupy. Do wywaru dolewamy zakwas z kapusty. Całość gotujemy przez kolejne 15 minut.
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, tak aby powstały skwarki. Usmażone kawałki boczku ściągamy z patelni i dodajemy do zupy.
Na tłuszczu, który pozostał po wytopieniu skwarek robimy zasmażkę. Do miseczki wsypujemy dwie łyżki mąki, dodajemy odrobinę wody. Składniki mieszamy rózgą kuchenną do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Rozrobiony płyn przelewamy na patelnię i podsmażamy. Gotową zasmażkę dodajemy do zupy. Zarzucajkę gotujemy przez kolejne 10 minut.
Gorącą zupę rozlewamy do talerzy i posypujemy świeżo siekaną natką pietruszki. Serwujemy z pieczywem.