Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zarzucajka to prosta zupa z kiszonej kapusty z dodatkiem ziemniaków, marchewek i cebuli Jest niezwykle gęsta, a to za sprawą zasmażki. Okraszona skwarkami smakuje rewelacyjnie. Już jeden talerz nasyci Was do pełna.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 627
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1309
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 458092
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1564
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2332
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 627
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1309
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 458092
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1564
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2332
Składniki
Cebulę obieramy z łupin i kroimy w drobną kostkę. Ziemniaki obieramy i również kroimy w kostkę. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce. Warzywa przerzucamy do garnka, zalewamy 2 l wody i gotujemy przez około 10-15 minut. Doprawiamy całość solą, pieprzem, zielem angielskim i liśćmi laurowymi.
Kapustę kiszoną szatkujemy, dodajemy do zupy. Do wywaru dolewamy zakwas z kapusty. Całość gotujemy przez kolejne 15 minut.
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, tak aby powstały skwarki. Usmażone kawałki boczku ściągamy z patelni i dodajemy do zupy.
Na tłuszczu, który pozostał po wytopieniu skwarek robimy zasmażkę. Do miseczki wsypujemy dwie łyżki mąki, dodajemy odrobinę wody. Składniki mieszamy rózgą kuchenną do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Rozrobiony płyn przelewamy na patelnię i podsmażamy. Gotową zasmażkę dodajemy do zupy. Zarzucajkę gotujemy przez kolejne 10 minut.
Gorącą zupę rozlewamy do talerzy i posypujemy świeżo siekaną natką pietruszki. Serwujemy z pieczywem.