Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zarzucajka to prosta zupa z kiszonej kapusty z dodatkiem ziemniaków, marchewek i cebuli Jest niezwykle gęsta, a to za sprawą zasmażki. Okraszona skwarkami smakuje rewelacyjnie. Już jeden talerz nasyci Was do pełna.
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 218
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 1305
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 8852
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 218
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 1305
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 8852
Składniki
Cebulę obieramy z łupin i kroimy w drobną kostkę. Ziemniaki obieramy i również kroimy w kostkę. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce. Warzywa przerzucamy do garnka, zalewamy 2 l wody i gotujemy przez około 10-15 minut. Doprawiamy całość solą, pieprzem, zielem angielskim i liśćmi laurowymi.
Kapustę kiszoną szatkujemy, dodajemy do zupy. Do wywaru dolewamy zakwas z kapusty. Całość gotujemy przez kolejne 15 minut.
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, tak aby powstały skwarki. Usmażone kawałki boczku ściągamy z patelni i dodajemy do zupy.
Na tłuszczu, który pozostał po wytopieniu skwarek robimy zasmażkę. Do miseczki wsypujemy dwie łyżki mąki, dodajemy odrobinę wody. Składniki mieszamy rózgą kuchenną do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Rozrobiony płyn przelewamy na patelnię i podsmażamy. Gotową zasmażkę dodajemy do zupy. Zarzucajkę gotujemy przez kolejne 10 minut.
Gorącą zupę rozlewamy do talerzy i posypujemy świeżo siekaną natką pietruszki. Serwujemy z pieczywem.