Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa ze świeżej rzodkiewki

Zupa ze świeżej rzodkiewki

Autor:

Przepisów i artykułów: 669 Ocena: 4189

Dodano:

Odsłon: 66

Skończyły wam się pomysły na zupki, podam wam zatem przepis na zupę która dziś wymyśliłam. Może nie wygląda zachęcająco ale smak powala na kolana. Czasami muszę coś wymyślić aby zapewnić rodzinie rutynę dnia codziennego. Powiem wam że byli bardzo zaskoczeni smakiem zupy nie mogli odgadnąć z czego ona jest i tak zgadywali to krupnik zabielany lub niewidoczna grzybów grzybowa.

Składniki

  • 1 kość schabowa wieprzowa 400 g,
  • 1 marchew 100 g,
  • 3-4 korzenie pietruszki (mam swoje),
  • 3 plastry korzenia selera,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 pęczek kopru 25 g,
  • 1 pęczek rzodkiewki świeżej 300 g,
  • 2 łyżki suszonej włoszczyzny,
  • 1 łyżka przyprawy z solą,
  • 6-8 ziemniaków (w zależności od wielkości ziemniaka i gęstości zupy),
  • 0,5 szklanki śmietany 7 %.
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa ze świeżej rzodkiewki

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać dwa litry wody, dodać umytą kość schabową, marchew pokrojoną dowolnie, korzenie pietruszki oraz plastry korzenia selera. Całość gotować do miękkości warzyw i mięsa na kości, w czasie gotowania zdjąć szumowiny. Gdy mięso na kości jest już miękkie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, suszoną włoszczyznę, liście laurowe, ziela angielskie i doprawić do smaku przyprawą z solą. Gotować do miękkości ziemniaków.

  2. W międzyczasie gdy ziemniaki gotują się w wywarze, zetrzeć na tarce jarzynowej oczyszczoną z liści i ogonków umytą rzodkiewkę. Jak już ziemniaki są miękkie dodać startą rzodkiewkę przygotowaną wcześniej i chwilę pogotować na wolnym ogniu do jej miękkości.

  3. Jak już dodana rzodkiewka jest miękka wkroić do zupy świeży koper i zagotować. Następnie wlać śmietanę 7 % ( ja użyłam śmietany takiej którą dodaję do porannej kawy w małych kartonikach, taka śmietana nie zważy się w zupie ). Zupę ze śmietana zagotować na małym ogniu przez chwilkę, można według swego smaku doprawić przyprawą z solą. Zagotowaną zdjąć z ognia.

  4. Zapewniam że zupa jest bardzo smaczna. Zapewne będziecie się śmiać że głupia Agnieszka wymyśliła zupę aby zabłysnąć ale zapewniam was że nawet nie miałam tego na myśli, po prostu brak było pomysłu na obiad a miałam kupioną rzodkiewkę na kanapki i mówię sama do siebie a zobaczę jaka wyjdzie zupa z rzodkiewki i nie żałuję bo wyszła naprawdę bardzo smaczna.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń