Zupa zenzowa w niektórych regionach była serwowana jako niedzielne danie. Oczywiście, jest to wersja nieco bogatsza, zawierająca więcej mięsa, gdyż w uboższych domach zmieniały się nieco proporcje tego dania, przybliżając ją nieco do znanej nam wszystkim kartoflanki.
Zupa zenzowa
Składniki
- 600 g mięsa wołowego na bulion (np łata, szponder, gicz)
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 cebula
- mały kawałek selera
- 2 ziemiaki
- 2 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- sól
- 200 g śmietanki 18%
- papryka słodka w proszku
- papryka ostra w proszku
- czosnek granulowany
- Boczek lub słonina
Składniki
- 600 g mięsa wołowego na bulion (np łata, szponder, gicz)
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 cebula
- mały kawałek selera
- 2 ziemiaki
- 2 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- sól
- 200 g śmietanki 18%
- papryka słodka w proszku
- papryka ostra w proszku
- czosnek granulowany
- Boczek lub słonina

Etapy przygotowania
Przygotuj bulion. Możesz to zrobić dzień wcześniej lub tego samego dnia rano. Mięso wołowe zalej litrem wody, dodaj łyżeczkę soli i zagotuj. Po 10 minutch je wyjmij, usuń szumowiny i wylej wodę. Ponownie przełóż mięso wołowe do czystego i suchego garnka. Przełóż obrane marchewki, pietruszki, ziemniaki, seler i opaloną cebulę. Zalej 2 litrami wody, zagotuj, a następnie zmniejsz moc palnika do minimum. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj około 2-3 godzin na małym ogniu.
Z ugotowanego wywaru wyłóż warzywa i je zblenduj. Mięso obierz i zmiel za pomocą maszynki. Wraz z warzywami dodaj do bulionu. Część warzyw i mięsa możesz zachować niezmielone, aby potem dodać do zupy.
Zagotuj zupę. Jeśli będzie zbyt gęsta, dodaj do niej nieco więcej wody, a następnie wlej śmietanę (wcześniej warto ją zahartować). Posól i popieprz. Dodaj też paprykę słodką w proszku, paprykę ostrą w proszku oraz czosnek granulowany. Podgrzewaj na małym palniku przez 20 minut.
Przed podaniem całość udekoruj skwarkami ze słoniny lub uprażonym boczkiem.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Warzywa
- Nabiał
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 213
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 120
Klasyczny włoski deser w innej odsłonie. Mój tort miał być bardziej czekolado...
Odsłon: 223
Idealny dodatek to chrupiącego, świeżego pieczywa składający się z białego se...
Odsłon: 311

Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 73
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Warzywa
- Nabiał
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 213
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 120
Klasyczny włoski deser w innej odsłonie. Mój tort miał być bardziej czekolado...
Odsłon: 223
Idealny dodatek to chrupiącego, świeżego pieczywa składający się z białego se...
Odsłon: 311

Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 73



Składniki
- 600 g mięsa wołowego na bulion (np łata, szponder, gicz)
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 cebula
- mały kawałek selera
- 2 ziemiaki
- 2 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- sól
- 200 g śmietanki 18%
- papryka słodka w proszku
- papryka ostra w proszku
- czosnek granulowany
- Boczek lub słonina
Przygotuj bulion. Możesz to zrobić dzień wcześniej lub tego samego dnia rano. Mięso wołowe zalej litrem wody, dodaj łyżeczkę soli i zagotuj. Po 10 minutch je wyjmij, usuń szumowiny i wylej wodę. Ponownie przełóż mięso wołowe do czystego i suchego garnka. Przełóż obrane marchewki, pietruszki, ziemniaki, seler i opaloną cebulę. Zalej 2 litrami wody, zagotuj, a następnie zmniejsz moc palnika do minimum. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj około 2-3 godzin na małym ogniu.
Z ugotowanego wywaru wyłóż warzywa i je zblenduj. Mięso obierz i zmiel za pomocą maszynki. Wraz z warzywami dodaj do bulionu. Część warzyw i mięsa możesz zachować niezmielone, aby potem dodać do zupy.
Zagotuj zupę. Jeśli będzie zbyt gęsta, dodaj do niej nieco więcej wody, a następnie wlej śmietanę (wcześniej warto ją zahartować). Posól i popieprz. Dodaj też paprykę słodką w proszku, paprykę ostrą w proszku oraz czosnek granulowany. Podgrzewaj na małym palniku przez 20 minut.
Przed podaniem całość udekoruj skwarkami ze słoniny lub uprażonym boczkiem.