Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa zenzowa w niektórych regionach była serwowana jako niedzielne danie. Oczywiście, jest to wersja nieco bogatsza, zawierająca więcej mięsa, gdyż w uboższych domach zmieniały się nieco proporcje tego dania, przybliżając ją nieco do znanej nam wszystkim kartoflanki.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 175
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4383
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11908
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6789
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5596
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 175
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4383
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11908
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6789
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5596
Składniki
Przygotuj bulion. Możesz to zrobić dzień wcześniej lub tego samego dnia rano. Mięso wołowe zalej litrem wody, dodaj łyżeczkę soli i zagotuj. Po 10 minutch je wyjmij, usuń szumowiny i wylej wodę. Ponownie przełóż mięso wołowe do czystego i suchego garnka. Przełóż obrane marchewki, pietruszki, ziemniaki, seler i opaloną cebulę. Zalej 2 litrami wody, zagotuj, a następnie zmniejsz moc palnika do minimum. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj około 2-3 godzin na małym ogniu.
Z ugotowanego wywaru wyłóż warzywa i je zblenduj. Mięso obierz i zmiel za pomocą maszynki. Wraz z warzywami dodaj do bulionu. Część warzyw i mięsa możesz zachować niezmielone, aby potem dodać do zupy.
Zagotuj zupę. Jeśli będzie zbyt gęsta, dodaj do niej nieco więcej wody, a następnie wlej śmietanę (wcześniej warto ją zahartować). Posól i popieprz. Dodaj też paprykę słodką w proszku, paprykę ostrą w proszku oraz czosnek granulowany. Podgrzewaj na małym palniku przez 20 minut.
Przed podaniem całość udekoruj skwarkami ze słoniny lub uprażonym boczkiem.