Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rozgrzewająca i kremowa zupa ziemniaczana z dodatkiem chrupiącego boczku i delikatnych różyczek brokułów. Idealna na chłodniejsze dni!
Garnek, deska, nóż do krojenia
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10413
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3049
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2145
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 833
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10413
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3049
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2145
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 833
Składniki
W dużym garnku rozpuść masło i dodaj pokrojony boczek. Podsmażaj na średnim ogniu, aż boczek stanie się chrupiący. Następnie wyjmij go z garnka i odłóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym (do odsączenia tłuszczu). Wytopiony tłuszcz zostaw w garnku-doda smaku zupie.
Na tym samym tłuszczu podsmaż cebulę, aż stanie się szklista, a następnie dodaj czosnek i smaż przez około 1 minutę, uważając, aby się nie przypalił.
Do garnka dodaj pokrojone ziemniaki i wlej bulion. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj, aż ziemniaki będą miękkie (około 15-20 minut).
Gdy ziemniaki będą już prawie gotowe, dodaj różyczki brokuła i gotuj przez kolejne 5-7 minut, aż brokuły staną się miękkie, ale nadal jędrne.
Do zupy dodaj śmietankę i dopraw solą oraz pieprzem do smaku. Wymieszaj i gotuj jeszcze przez chwilę, aby smaki się połączyły.
Zupę podawaj gorącą, posypując na wierzchu chrupiącym boczkiem oraz opcjonalnie posiekanym szczypiorkiem dla dekoracji.