Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rozgrzewająca i kremowa zupa ziemniaczana z dodatkiem chrupiącego boczku i delikatnych różyczek brokułów. Idealna na chłodniejsze dni!
Garnek, deska, nóż do krojenia
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11703
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1271
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12320
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 3048
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11703
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1271
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12320
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 3048
Składniki
W dużym garnku rozpuść masło i dodaj pokrojony boczek. Podsmażaj na średnim ogniu, aż boczek stanie się chrupiący. Następnie wyjmij go z garnka i odłóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym (do odsączenia tłuszczu). Wytopiony tłuszcz zostaw w garnku-doda smaku zupie.
Na tym samym tłuszczu podsmaż cebulę, aż stanie się szklista, a następnie dodaj czosnek i smaż przez około 1 minutę, uważając, aby się nie przypalił.
Do garnka dodaj pokrojone ziemniaki i wlej bulion. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj, aż ziemniaki będą miękkie (około 15-20 minut).
Gdy ziemniaki będą już prawie gotowe, dodaj różyczki brokuła i gotuj przez kolejne 5-7 minut, aż brokuły staną się miękkie, ale nadal jędrne.
Do zupy dodaj śmietankę i dopraw solą oraz pieprzem do smaku. Wymieszaj i gotuj jeszcze przez chwilę, aby smaki się połączyły.
Zupę podawaj gorącą, posypując na wierzchu chrupiącym boczkiem oraz opcjonalnie posiekanym szczypiorkiem dla dekoracji.