Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rozgrzewająca i kremowa zupa ziemniaczana z dodatkiem chrupiącego boczku i delikatnych różyczek brokułów. Idealna na chłodniejsze dni!
Garnek, deska, nóż do krojenia
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1464
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1187
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1317
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 962
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1464
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1187
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1317
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 962
Składniki
W dużym garnku rozpuść masło i dodaj pokrojony boczek. Podsmażaj na średnim ogniu, aż boczek stanie się chrupiący. Następnie wyjmij go z garnka i odłóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym (do odsączenia tłuszczu). Wytopiony tłuszcz zostaw w garnku-doda smaku zupie.
Na tym samym tłuszczu podsmaż cebulę, aż stanie się szklista, a następnie dodaj czosnek i smaż przez około 1 minutę, uważając, aby się nie przypalił.
Do garnka dodaj pokrojone ziemniaki i wlej bulion. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj, aż ziemniaki będą miękkie (około 15-20 minut).
Gdy ziemniaki będą już prawie gotowe, dodaj różyczki brokuła i gotuj przez kolejne 5-7 minut, aż brokuły staną się miękkie, ale nadal jędrne.
Do zupy dodaj śmietankę i dopraw solą oraz pieprzem do smaku. Wymieszaj i gotuj jeszcze przez chwilę, aby smaki się połączyły.
Zupę podawaj gorącą, posypując na wierzchu chrupiącym boczkiem oraz opcjonalnie posiekanym szczypiorkiem dla dekoracji.