Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rozgrzewająca i kremowa zupa ziemniaczana z dodatkiem chrupiącego boczku i delikatnych różyczek brokułów. Idealna na chłodniejsze dni!
Garnek, deska, nóż do krojenia
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19831
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 481
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 479
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6888
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242759
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19831
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 481
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 479
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6888
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242759
Składniki
W dużym garnku rozpuść masło i dodaj pokrojony boczek. Podsmażaj na średnim ogniu, aż boczek stanie się chrupiący. Następnie wyjmij go z garnka i odłóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym (do odsączenia tłuszczu). Wytopiony tłuszcz zostaw w garnku-doda smaku zupie.
Na tym samym tłuszczu podsmaż cebulę, aż stanie się szklista, a następnie dodaj czosnek i smaż przez około 1 minutę, uważając, aby się nie przypalił.
Do garnka dodaj pokrojone ziemniaki i wlej bulion. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj, aż ziemniaki będą miękkie (około 15-20 minut).
Gdy ziemniaki będą już prawie gotowe, dodaj różyczki brokuła i gotuj przez kolejne 5-7 minut, aż brokuły staną się miękkie, ale nadal jędrne.
Do zupy dodaj śmietankę i dopraw solą oraz pieprzem do smaku. Wymieszaj i gotuj jeszcze przez chwilę, aby smaki się połączyły.
Zupę podawaj gorącą, posypując na wierzchu chrupiącym boczkiem oraz opcjonalnie posiekanym szczypiorkiem dla dekoracji.