Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ziemniaczanka jest u mnie raz w tygodniu. Tym razem rozgrzewająca z suszonymi pomidorami, oprószona szczyptą płatków chili. Do tego pachnący ziołami wywar ... mmniam ;)
Zapiekanka obłędna w smaku!
Odsłon: 340
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 403
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 801
Zapiekanka obłędna w smaku!
Odsłon: 340
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 403
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 801
Składniki
Do wrzątku dodać zioła oraz marchewkę i pietruszkę. Gotować 15 minut. Przecedzić przez sitko. Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w grubszą kostkę. Cebulę obrać pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju w którym marynowały się pomidory (lub użyć rzepakowego). Ziemniaki podzielić na 3 części i każdą przesmażyć tak by delikatnie się zarumieniły. W razie potrzeby dolać po 1 łyżce oleju.
Zrumienione ziemniaki dodać do gorącego wywaru, zagotować. Następnie zeszklić cebulkę i dodać do zupy. Gotować do miękkości ziemniaków (u mnie 20 minut). W między czasie drobno pokroić pomidory. Skrobię rozmieszać w 1/4 szkl. zimniej wody, dodać o zupy razem z pomidorami. Zagotować. Jeżeli nie zależy Wam na diecie polecam dodać do wywaru 1 skrzydełko z kurczaka. Wówczas gotujcie go dłużej około 0,5 godziny.