Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z odrobiną szampana i z zaledwie kilku składników można wyczarować oryginalną, świąteczną przystawkę. Kieliszek szampana lub dobre wino musujące nadają tej świątecznej zupie szczególnego aromatu. Aby zupa była jasna, należy użyć tylko białej części pora.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19772
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 454
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 415
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6801
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242295
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19772
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 454
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 415
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6801
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242295
Składniki
Cebule obrac i drobno posiekac. Pora umyc i pokroic biala czesc w waskie krazki. Ziemniaki obrac i pokroic na male kawalki. Obrac czosnek. W rondelku podgrzac maslo i podsmazyc cebule i pora, az stana sie przezroczyste. Dodac ziemniaki i czosnek, wlac bulion drobiowy i doprawic sola. Doprowadzic do wrzenia, a nastepnie gotowac na wolnym ogniu przez 10 minut. Wlac biale wino i gotowac przez ok. 20 minut, az ziemniaki beda miekkie.
W blenderze zmiksowac ziemniaki z 2/3 wywaru. Nastepnie powoli dodawac reszte bulionu, az zupa uzyska pozadana konsystencje. Zupe przecedzić przez sito i wlac z powrotem do garnka. Parmezan zetrzec na grubej tarce, smietane ubic na pól sztywno, dodac sól morska, sok z cytryny i odrobine startej galki muszkatolowej i odstawic w chlodne miejsce. Ponownie podgrzac zupe, zdjac z kuchni i wlac szampana.
Po wlaniu szampna zupe natychmiast podawac na podgrzanych talerzach, na wierzch polozyc porcje bitej smietany, zetrzec odrobine galki muszkatolowej i posypac parmezanem. Zupe skropic kilkoma kroplami oliwy z oliwek i natychmiast podawac.
Zupa smakuje z chrupiaca bagietka i bialym wytrawnym winem.