Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z odrobiną szampana i z zaledwie kilku składników można wyczarować oryginalną, świąteczną przystawkę. Kieliszek szampana lub dobre wino musujące nadają tej świątecznej zupie szczególnego aromatu. Aby zupa była jasna, należy użyć tylko białej części pora.
Farsz z kapusty kiszonej, kaszy jęczmiennej, grzybów i boczku jest znany w wo...
Odsłon: 1270
Polecam. Podstawą jest dobry twaróg z dobrymi dodatkami.
Odsłon: 1086
Farsz z kapusty kiszonej, kaszy jęczmiennej, grzybów i boczku jest znany w wo...
Odsłon: 1270
Polecam. Podstawą jest dobry twaróg z dobrymi dodatkami.
Odsłon: 1086
Składniki
Cebule obrac i drobno posiekac. Pora umyc i pokroic biala czesc w waskie krazki. Ziemniaki obrac i pokroic na male kawalki. Obrac czosnek. W rondelku podgrzac maslo i podsmazyc cebule i pora, az stana sie przezroczyste. Dodac ziemniaki i czosnek, wlac bulion drobiowy i doprawic sola. Doprowadzic do wrzenia, a nastepnie gotowac na wolnym ogniu przez 10 minut. Wlac biale wino i gotowac przez ok. 20 minut, az ziemniaki beda miekkie.
W blenderze zmiksowac ziemniaki z 2/3 wywaru. Nastepnie powoli dodawac reszte bulionu, az zupa uzyska pozadana konsystencje. Zupe przecedzić przez sito i wlac z powrotem do garnka. Parmezan zetrzec na grubej tarce, smietane ubic na pól sztywno, dodac sól morska, sok z cytryny i odrobine startej galki muszkatolowej i odstawic w chlodne miejsce. Ponownie podgrzac zupe, zdjac z kuchni i wlac szampana.
Po wlaniu szampna zupe natychmiast podawac na podgrzanych talerzach, na wierzch polozyc porcje bitej smietany, zetrzec odrobine galki muszkatolowej i posypac parmezanem. Zupe skropic kilkoma kroplami oliwy z oliwek i natychmiast podawac.
Zupa smakuje z chrupiaca bagietka i bialym wytrawnym winem.