Do góry

Zupy Przepis na:

zupa ziemniaczano-szparagowa

zupa ziemniaczano-szparagowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 313 Ocena: 2515

Dodano:

Odsłon: 303

Jedwabiście gładki krem z ziemniaków i szparagów

Składniki

  • ziemniaki - 3 duże
  • szparagi - 300 g
  • cebula - 1 szt
  • bulion warzywny - 750 ml
  • masło - 1 łyżka
  • śmietana 18% - 150 ml
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
zupa ziemniaczano-szparagowa

Przygotowanie

  1. Szparagi oczyścić, usunąć zdrewniałe końcówki. Łodygi pokroić na kawałki, główki odłożyć.

  2. Ziemniaki i cebulę obrać, pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać połowę masła, wrzucić cebulę i ziemniaki. Podsmażać kilka minut do zeszklenia.

  3. Do garnka wlać bulion, wrzucić pokrojone łodygi szparagów i gotować na średnim ogniu do miękkości.

  4. W międzyczasie na patelni rozgrzać pozostałą część masła, wrzucić główki szparagów, smażyć przez 3-4 minuty.

  5. Ugotowaną zupę zblendować, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dla większej gładkości przetrzeć zupę przez sitko.

  6. Zupę zabielić śmietaną, podawać z podsmażonymi główkami szparagów.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń