Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis, który wymyśliłem drogą przypadku, a właściwie konieczności. Tak się składa, że moja (już była) szefowa, moi teściowie, jak i teściowie mojego brata, posiadają dość obfite w warzywa i zioła ogródki, więc w sezonie mimochodem dostawało się mi i żonie o dobrych kilka kilogramów tego i owego za dużo, a że z prywatnej uprawy, to szkoda zmarnować. Zastanawiając się co tu cholerka mam zrobić z nie jedną, a kilkoma cukiniami w kształcie maczugi, które mogłyby zabić rosłego chłopa, nie decydując się przy tym absolutnie wszystkiego przerobić na leczo, lub wykorzystać na grilla, postanowiłem wymyślić coś zupełnie od podstaw. Tak oto narodziła się ta zupa, która gości nieprzerwanie od czterech lat na moim stole i stała się na tyle klasykiem, że gdy nie mam pomysłów na piątkowy obiad, moja żona sugeruje "a może cukiniowa?". Choć jest tutaj trochę krojenia, smażenia, duszenia, to rezultat jest taki, że przy 3,5 litrach zupy na 2 osoby, ani razu nie obeszło się bez dokładek, a na drugi dzień jesteśmy smutni, że zostało nam tylko po jednym talerzu na łeb.
Blender, 2 głębokie patelnie
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 44
Smaczny, efektowny, a przy tym prosty w przygotowaniu placek.
Odsłon: 50
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 100
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 44
Smaczny, efektowny, a przy tym prosty w przygotowaniu placek.
Odsłon: 50
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 100
Składniki
Cukinię obierz ze skórki, przetnij na pół i wyskrob pestki przy użyciu łyżki. Czosnek i cebulę obierz z łupinek. Z papryki wytnij gniazda nasienne oraz większość białych części. Cebulę pokrój w drobną kostkę, cukinię w nieco większą kostkę, paprykę w cienkie i krótkie paski, a czosnek posiekaj bardzo drobno.
Do kolejnych etapów będziesz potrzebował 2 głębokich patelni, albo bardzo szerokiej żeliwnej patelni o średnicy 35 cm i pojemności 3,5 l, z której i tak trzeba będzie przełożyć zawartość do bardziej rozsądnego naczynia na zupę. Osobiście polecam rozwiązanie z 2 głębokimi patelniami. Można też użyć jednego garnka o pojemności 5 l, choć smażenie / duszenie zajmie tutaj nawet kilkanaście minut dłużej.
Na średnio dużym ogniu (6-7 /10 ind.) smaż cebulę z czosnkiem, często mieszając. Po ok. 2 minutach przypraw łyżką curry i dobrze wymieszaj. Smaż jeszcze kilka minut, aż do zmiękczenia i zeszklenia cebuli. Dorzuć paprykę i smaż ok. minutę.
Następnie dodaj cukinię i smaż warzywa (choć przy tej ilości to one bardziej się duszą niż smażą), mieszając raz na pół minuty przez ok. 20 - 25 minut, aż. cukinia się zmiękczy do tego stopnia, że będzie się ją dało bez większych problemów przeciąć szpatułką
Przełóż wszystko do jednego naczynia, przypraw solą i pieprzem cayenne, wlej wino, zredukuj nieco ogień (4-5/10 ind.) i duś pod przykryciem ok. 10 - 12 minut. W międzyczasie podgrzej bulion, przygotuj mikser i śmietanę.
Po upływie czasu duszenia zalej warzywa bulionem, zmiksuj najpierw używając średnich obrotów, żeby uniknąć rozbryzgiwania, a potem na wyższych, aż uzyskasz gładką konsystencję, bez większych grudek. Dodaj śmietanę, wymieszaj dobrze, podgrzej i podawaj, najlepiej z bagietką czosnkową i świeżo pokrojoną zieleniną.