Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Żur, to kwaskowa, orzeźwiająca zupa na zakwaszonej mące żytniej.
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113048
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 424
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 768
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 575
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113048
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 424
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 768
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 575
Składniki
Mąkę wsypać do szklanego słoja i zalać gorącą wodą. Kiedy płyn ostygnie, dodaję jeszcze 1 szklankę przegotowanej, letniej wody oraz 2 ząbki czosnku i kawałek skórki chlebowej na zakwasie. Słój obwiązuję ściereczką i ustawiam w ciepłym miejscu na 4-5 dni. Mając zakiszony żur , gotujemy wywar na żeberkach lub domowej kiełbasie z dodatkiem warzyw i suszonych grzybków. Pod koniec gotowania wlewamy zakwas , nie przecedzając go. Można dodać zrumieniony boczek i ziemniaki. Ziemniaki możemy też podać oddzielnie okraszone boczkiem czy skwarkami z cebulką.Całość doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem (jeśli lubimy). Przed podaniem kładziemy na środku talerza cztery cząstki ugotowanego jajka i dekorujemy natką pietruszki.