Do góry

Zupy Przepis na:

Żur

Żur

Autor:

Przepisów i artykułów: 454 Ocena: 4080

Dodano:

Odsłon: 854

Żur, to kwaskowa, orzeźwiająca zupa na zakwaszonej mące żytniej.

Składniki

  • Kwas na żur:1 szklanka mąki razowej żytniej
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1 szklanka letniej wody
  • 2-3 ząbki czosnku
  • kawałek skórki z chleba na zakwasie
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Żur

Przygotowanie

  1. Mąkę wsypać do szklanego słoja i zalać gorącą wodą.
    Kiedy płyn ostygnie, dodaję jeszcze 1 szklankę przegotowanej, letniej wody oraz 2 ząbki czosnku i kawałek skórki chlebowej na zakwasie.
    Słój obwiązuję ściereczką i ustawiam w ciepłym miejscu na 4-5 dni.

    Mając zakiszony żur , gotujemy wywar na żeberkach lub domowej kiełbasie z dodatkiem warzyw i suszonych grzybków. Pod koniec gotowania wlewamy zakwas , nie przecedzając go. Można dodać zrumieniony boczek i ziemniaki.
    Ziemniaki możemy też podać oddzielnie okraszone boczkiem czy skwarkami z cebulką.Całość doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem (jeśli lubimy). Przed podaniem kładziemy na środku talerza cztery cząstki ugotowanego jajka i dekorujemy natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń