Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Żur, to kwaskowa, orzeźwiająca zupa na zakwaszonej mące żytniej.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3912
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415130
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2469
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3912
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415130
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2469
Składniki
Mąkę wsypać do szklanego słoja i zalać gorącą wodą. Kiedy płyn ostygnie, dodaję jeszcze 1 szklankę przegotowanej, letniej wody oraz 2 ząbki czosnku i kawałek skórki chlebowej na zakwasie. Słój obwiązuję ściereczką i ustawiam w ciepłym miejscu na 4-5 dni. Mając zakiszony żur , gotujemy wywar na żeberkach lub domowej kiełbasie z dodatkiem warzyw i suszonych grzybków. Pod koniec gotowania wlewamy zakwas , nie przecedzając go. Można dodać zrumieniony boczek i ziemniaki. Ziemniaki możemy też podać oddzielnie okraszone boczkiem czy skwarkami z cebulką.Całość doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem (jeśli lubimy). Przed podaniem kładziemy na środku talerza cztery cząstki ugotowanego jajka i dekorujemy natką pietruszki.