Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W okresie postu żur i śledź to najczęściej przyrządzane potrawy w dawnej kuchni polskiej. Żur postny różnił się od świątecznego znacznie. Nie dodawano do niego mięsa i białej kiełbasy, gotowano go na warzywach i grzybach suszonych. Na wsi każda szanująca się gospodyni miała w spiżarni zakwas z mąki żytniej, gotowała na nim żurki i na śniadanie i na obiad, a szczególnie często warzyła żur z grzybami w poście. Dziś odtworzymy żur postny naszej babci Zosi.
Obiad noworoczny nie musi składać się z wykwintnego i długo gotowanego mięsa....
Odsłon: 11322
To więcej niż zwykła woda – to prawdziwy detoks w szklance! Sprawdź przepis i...
Odsłon: 295
Może być na śniadanie, na kolację. Można zabrać do pracy.
Odsłon: 337
Ciasteczka domowe najlepsze. Dostępne składniki i mały nakład pracy to plus....
Odsłon: 62
Rozgrzewająca zupa z tortellini to idealne danie na chłodniejsze dni, które z...
Odsłon: 434
Obiad noworoczny nie musi składać się z wykwintnego i długo gotowanego mięsa....
Odsłon: 11322
To więcej niż zwykła woda – to prawdziwy detoks w szklance! Sprawdź przepis i...
Odsłon: 295
Może być na śniadanie, na kolację. Można zabrać do pracy.
Odsłon: 337
Ciasteczka domowe najlepsze. Dostępne składniki i mały nakład pracy to plus....
Odsłon: 62
Rozgrzewająca zupa z tortellini to idealne danie na chłodniejsze dni, które z...
Odsłon: 434
Składniki
Do dużego garnka dajemy olej i masło. Rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy na niego pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy ją do zeszklenia. Następnie dorzucamy marchew i seler obrane i starte na tarce o grubych oczkach. Dusimy całość na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Grzyby lekko rozmrożone kroimy niezbyt drobno, dorzucamy do warzyw. Teraz dodajemy obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki. Podsmażamy całość około 5 minut i zalewamy dwoma litrami wody. Dorzucamy ziele angielskie, liście laurowe, trochę pieprzu i soli. Przykrywamy pokrywą, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy do miękkich ziemniaków, czyli 15-20 minut.
Na koniec wlewamy zakwas oraz kremówkę. Dodajemy maggi i ewentualnie sól i pieprz do smaku. Na talerzach rozkładamy jajka ugotowane na twardo, nalewamy zupę. Posypujemy żur grubo posiekanym szczypiorkiem. Żur postny grzybowy zabielany gotowy!