Do góry

Zupy Przepis na:

Żur świąteczny

Żur świąteczny

Autor:

Przepisów i artykułów: 852 Ocena: 16332

Dodano:

Odsłon: 232

Typowe danie kuchni polskiej na Wielkanoc

Składniki

  • 400 g białej kiełbasy
  • 200 g wędzonego boczku
  • 200 g wędzonej kiełbasy
  • 200 g wędzonych żeberek
  • 2 marchewki
  • seler
  • por
  • pietruszka
  • 1/2 l zakwasu na żur
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 łyżka oleju
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • śmietana
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Boczek i wędzoną kiełbasę pokroiłem w paski, zrumieniłem na łyżce smalcu.
    Seler i marchew obrałem, pokroiłem, zalałem 1 l wody, dodałem białą kiełbasę, pokrojone wędzone żeberka, liść laurowy oraz ziele angielskie. Gotowałem razem 30 minut. Wyjąłem białą kiełbasę, pokroiłem w plasterki.

    Posiekany por podsmażyłem na oleju, dodałem do zupy razem z boczkiem, wędzoną kiełbasą oraz plasterkami białej kiełbasy. Gotowałem chwilę, dodałem zakwas, doprawiłem majerankiem, solą i pieprzem. Przed podaniem zabieliłem śmietaną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń