Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prawdziwy żur jest gęsty, kwaśny i wyrazisty w smaku. Jest to bardzo zdrowa i sycąca zupa.
...na powitanie lata. Polecam.
Odsłon: 935
Polecam.
Odsłon: 666
To co najlepszego w lipcu.
Odsłon: 38
...na powitanie lata. Polecam.
Odsłon: 935
Polecam.
Odsłon: 666
To co najlepszego w lipcu.
Odsłon: 38
Składniki
Marchew myjemy , obieramy, kroimy na półtalarki i gotujemy w przygotowanej ilości wody. Na żur używamy zakwas po 3 lub 5 dniach kwaszenia. Żur mieszamy, łączymy z wodą i ugotowaną marchewką roztartymi przyprawami, zagotowujemy . Cebulę kroimy, zesmażamy na słoninie lub boczku, dodajemy do żuru. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ziemniakami ugotowanymi na sypko lub smażonymi. Ziemniaki wkładamy do żuru bezpośrednio przed podaniem. Na koniec posypujemy pokrojonym koperkiem lub natką pietruszki.