Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prawdziwy żur jest gęsty, kwaśny i wyrazisty w smaku. Jest to bardzo zdrowa i sycąca zupa.
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 16920
Święto zakochanych to doskonała okazja do spędzenia razem wieczoru, najlepiej...
Odsłon: 463
Błyskawiczna i smaczna zupa paprykowa, którą przygotujesz z zaledwie kilku sk...
Odsłon: 57
Kuchnia kurpiowska bazuje na produktach roślinnych – warzywach, kaszach, ziem...
Odsłon: 2692
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 16920
Święto zakochanych to doskonała okazja do spędzenia razem wieczoru, najlepiej...
Odsłon: 463
Błyskawiczna i smaczna zupa paprykowa, którą przygotujesz z zaledwie kilku sk...
Odsłon: 57
Kuchnia kurpiowska bazuje na produktach roślinnych – warzywach, kaszach, ziem...
Odsłon: 2692
Składniki
Marchew myjemy , obieramy, kroimy na półtalarki i gotujemy w przygotowanej ilości wody. Na żur używamy zakwas po 3 lub 5 dniach kwaszenia. Żur mieszamy, łączymy z wodą i ugotowaną marchewką roztartymi przyprawami, zagotowujemy . Cebulę kroimy, zesmażamy na słoninie lub boczku, dodajemy do żuru. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ziemniakami ugotowanymi na sypko lub smażonymi. Ziemniaki wkładamy do żuru bezpośrednio przed podaniem. Na koniec posypujemy pokrojonym koperkiem lub natką pietruszki.