Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prawdziwy żur jest gęsty, kwaśny i wyrazisty w smaku. Jest to bardzo zdrowa i sycąca zupa.
Letni galaretkowiec Lastryko to niezwykle efektowny deser, który nie tylko pr...
Odsłon: 2304
Cukinia z mięsem mielonym to uniwersalna baza do wielu dań. Możesz zaserwować...
Odsłon: 1860
Letni galaretkowiec Lastryko to niezwykle efektowny deser, który nie tylko pr...
Odsłon: 2304
Cukinia z mięsem mielonym to uniwersalna baza do wielu dań. Możesz zaserwować...
Odsłon: 1860
Składniki
Marchew myjemy , obieramy, kroimy na półtalarki i gotujemy w przygotowanej ilości wody. Na żur używamy zakwas po 3 lub 5 dniach kwaszenia. Żur mieszamy, łączymy z wodą i ugotowaną marchewką roztartymi przyprawami, zagotowujemy . Cebulę kroimy, zesmażamy na słoninie lub boczku, dodajemy do żuru. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ziemniakami ugotowanymi na sypko lub smażonymi. Ziemniaki wkładamy do żuru bezpośrednio przed podaniem. Na koniec posypujemy pokrojonym koperkiem lub natką pietruszki.