Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Żur z jajkiem i białą kiełbasą, którym rozpoczynamy wielkanocne śniadanie. Doskonały na zaostrzenie apetytu, lekko kwaśny i ostry, niezbyt gęsty, bez ziemniaków, zabielany, z odrobiną chrzanu. Taki w sam raz na start.
Składniki
Do garnka 4 l wlewamy bulion, dorzucamy marchewkę pokrojoną w plasterki i doprowadzamy do wrzenia. W tym czasie na dużej patelni rozgrzewamy smalec, wrzucamy na niego pokrojony w kostkę boczek, podsmażamy na rumiano. Do gotowego boczku dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę i smażymy, aż się zeszkli. Następnie do garnka z bulionem wrzucamy podsmażony boczek z cebulę. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz zmiażdżony czosnek. Chwilę gotujemy. Teraz wlewamy zakwas żurowy, wsypujemy majeranek i dodajemy pokrojoną w plasterki białą kiełbasę. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz maggi. Na koniec wlewamy kremówkę i dodajemy chrzan. Zupy już nie gotujemy, tylko lekko podgrzewamy. Chrzan nie straci mocy i żur będzie wyrazisty w smaku.
Żur podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.
Cały sukces żuru polega na użyciu do niego dobrego zakwasu. Polecamy zrobić samemu zakwas, zwłaszcza, że nie jest to trudne zadanie. Oto nasza propozycja zakwasu domowego na żur:
https://smaker.pl/przepisy-dodatki/przepis-domowy-zakwas-na-zur,2004915,walek.html
Żur wielkanocny chrzanowy gotowy!