Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjnie - porcja na 8 osób (6 zjadło a dla 2 zostało na jutro :) Odgrzewana na drugi dzień smakuje lepiej :)
Zalega wam w lodówce biała kiełbasa i nie macie pomysłu co z nią zrobić ? Pod...
Odsłon: 3329
Przepis dnia
Szybkie i proste danie z kiełbasą, ziemniakami i kapustą.
Odsłon: 18672
Przepis dnia
Niedzielny pyszny obiad, syn to prawie talerz wylizał, co mu się rzadko zdarz...
Odsłon: 8626
Nigdy jeszcze nie piekłem chleba z gotowanymi ziemniakami. Dzisiaj nadszedł c...
Odsłon: 90
Smak tego dania bardzo dobrze pasuje do różnych dodatków typu ryż, kasza lub...
Odsłon: 193
W sezonie truskawkowym pierogi nadziewane świeżymi, słodkimi truskawkami i po...
Odsłon: 179
Przepis dnia
Niedzielny pyszny obiad, syn to prawie talerz wylizał, co mu się rzadko zdarz...
Odsłon: 8626
Nigdy jeszcze nie piekłem chleba z gotowanymi ziemniakami. Dzisiaj nadszedł c...
Odsłon: 90
Smak tego dania bardzo dobrze pasuje do różnych dodatków typu ryż, kasza lub...
Odsłon: 193
W sezonie truskawkowym pierogi nadziewane świeżymi, słodkimi truskawkami i po...
Odsłon: 179
Składniki
Gotuję wywar (z ok 2,5 - 3 l wody) z warzyw (umyte, obrane warzywa gotuję 20-30 minut i wyjmuję z garnka wykorzystjuąc je do czegoś innego albo piesek ma zdrowy obiad :)
Plastry boczku kroję w kwadraciki i smażę na patelni na tłuszczu, który się z niego wytapia. Kroję kiełbasę w plastry i smażę razem z boczkiem. Siekam cebulkę w drobną kostkę i dorzucam na patelnie, Zmniejszam ogień i duszę aż cebula się zeszkli.
Do garnka z wywarem wrzucam przyprawy (bez soli, bo mnóstwo jej jest w zakwasie - polecam gotowy dostępny w markecie zakwas Aliny, naturalny). Dorzucam zawartość patelni, wszytko mieszam i gotuję jakieś 10 minut - tylko do wymieszania smaków.
W międzyczasie gotuję jajka na twardo. Mój sposób to wstawić w zimnej wodzie i w momencie zagotowania wyłączyć gaz, przykryć pokrywką i odczekać 5 minut - wtedy żółtko nie ma szarej obwódki.
Do garnka z zupą kiełbasianą :) jeszcze nie żurem, dodaję zakwas na żur - wlewam całą butelkę dokładnie ją płucząc, żeby cała mąka dostałą się do zupy zagęszczając ją odpowiednio. Wszystko mieszam i gotuję kolejne 10 minut do wymieszania smaków. Gotowe! Obieram jajka, zupę schładzam i podaję odgrzaną na drugi dzień. Wtedy jest najsmaczniejsza - i to bardzo logistyczne rozwiązanie, kiedy późno w nocy wracasz z imprezy, odgrzewany żurek jest jak znalazł, w 5 minut i bez wysiłku :) Uwaga! Nie gotuję chrzanu, nie dosalam. Przed podaniem na talerze, odrobinę zupy mieszam z łyżką chrzanu i wlewam to do już podgrzanej zupy.
Przepisy Zupy
Zupy
Zupa krem z białych szparagów z koperkiem
Zupy
Zupa naleśnikowa
Zupy
Zupa porowa z mięsem mielonym
Zupy
Zupa szpinakowa
Zupa krem z białych szparagów z koperkiem
Prosta i smaczna zupa krem z białych szparagów z dodatkiem koperku. W maju ko...
Odsłon: 114
Zupa naleśnikowa
Esencjonalny bulion wołowy podany z naleśnikami to fantastyczny pomysł na dan...
Odsłon: 4392