Do góry

Zupy Przepis na:

żur - zupa po imprezie :)

żur - zupa po imprezie :)

Autor:

Przepisów i artykułów: 254 Ocena: 2392

Dodano:

Odsłon: 473

Tradycyjnie - porcja na 8 osób (6 zjadło a dla 2 zostało na jutro :) Odgrzewana na drugi dzień smakuje lepiej :)

Składniki

  • włoszczyzna - 1 opakowanine
  • cebula - 2 szt
  • boczek wędzony - 100g (1 opakowanie marketowe)
  • kiełbasa myśliwska - 2 pętka (grubomielona, wędzona, podsuszona)
  • jajo kurze - 6 szt (1 na osobę)
  • przyprawy: liść laurowy - 2 szt, zlele angielskie 2 szt
  • żur domowy - 1 butelka (lub kupny eko, bez konserwantów w butelce)
  • chrzan tarty - 1 łyżka
5-6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
żur - zupa po imprezie :)

Przygotowanie

  1. Gotuję wywar (z ok 2,5 - 3 l wody) z warzyw (umyte, obrane warzywa gotuję 20-30 minut i wyjmuję z garnka wykorzystjuąc je do czegoś innego albo piesek ma zdrowy obiad :)

  2. Plastry boczku kroję w kwadraciki i smażę na patelni na tłuszczu, który się z niego wytapia.
    Kroję kiełbasę w plastry i smażę razem z boczkiem.
    Siekam cebulkę w drobną kostkę i dorzucam na patelnie,
    Zmniejszam ogień i duszę aż cebula się zeszkli.

  3. Do garnka z wywarem wrzucam przyprawy (bez soli, bo mnóstwo jej jest w zakwasie - polecam gotowy dostępny w markecie zakwas Aliny, naturalny).
    Dorzucam zawartość patelni, wszytko mieszam i gotuję jakieś 10 minut - tylko do wymieszania smaków.

  4. W międzyczasie gotuję jajka na twardo. Mój sposób to wstawić w zimnej wodzie i w momencie zagotowania wyłączyć gaz, przykryć pokrywką i odczekać 5 minut - wtedy żółtko nie ma szarej obwódki.

  5. Do garnka z zupą kiełbasianą :) jeszcze nie żurem, dodaję zakwas na żur - wlewam całą butelkę dokładnie ją płucząc, żeby cała mąka dostałą się do zupy zagęszczając ją odpowiednio.
    Wszystko mieszam i gotuję kolejne 10 minut do wymieszania smaków.

    Gotowe!

    Obieram jajka, zupę schładzam i podaję odgrzaną na drugi dzień. Wtedy jest najsmaczniejsza - i to bardzo logistyczne rozwiązanie, kiedy późno w nocy wracasz z imprezy, odgrzewany żurek jest jak znalazł, w 5 minut i bez wysiłku :)

    Uwaga! Nie gotuję chrzanu, nie dosalam. Przed podaniem na talerze, odrobinę zupy mieszam z łyżką chrzanu i wlewam to do już podgrzanej zupy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń