Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjnie - porcja na 8 osób (6 zjadło a dla 2 zostało na jutro :) Odgrzewana na drugi dzień smakuje lepiej :)
Ciasto palce lizać. A jesienią jest obowiązkowo do zrobienia. Polecam.
Odsłon: 4553
Sobota - to czas na grillowanie. Prosty przepis na smakowity kociołek pełen r...
Odsłon: 250
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 777
Efekt chrupkości najłatwiej uzyskać dodając więcej oleju do smażenia, i tak o...
Odsłon: 1108
Czyli neapolitańska mozzarella w karocy. Uwaga! bardzo syta przekąska.
Odsłon: 274
Ciasto palce lizać. A jesienią jest obowiązkowo do zrobienia. Polecam.
Odsłon: 4553
Sobota - to czas na grillowanie. Prosty przepis na smakowity kociołek pełen r...
Odsłon: 250
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 777
Efekt chrupkości najłatwiej uzyskać dodając więcej oleju do smażenia, i tak o...
Odsłon: 1108
Czyli neapolitańska mozzarella w karocy. Uwaga! bardzo syta przekąska.
Odsłon: 274
Składniki
Gotuję wywar (z ok 2,5 - 3 l wody) z warzyw (umyte, obrane warzywa gotuję 20-30 minut i wyjmuję z garnka wykorzystjuąc je do czegoś innego albo piesek ma zdrowy obiad :)
Plastry boczku kroję w kwadraciki i smażę na patelni na tłuszczu, który się z niego wytapia. Kroję kiełbasę w plastry i smażę razem z boczkiem. Siekam cebulkę w drobną kostkę i dorzucam na patelnie, Zmniejszam ogień i duszę aż cebula się zeszkli.
Do garnka z wywarem wrzucam przyprawy (bez soli, bo mnóstwo jej jest w zakwasie - polecam gotowy dostępny w markecie zakwas Aliny, naturalny). Dorzucam zawartość patelni, wszytko mieszam i gotuję jakieś 10 minut - tylko do wymieszania smaków.
W międzyczasie gotuję jajka na twardo. Mój sposób to wstawić w zimnej wodzie i w momencie zagotowania wyłączyć gaz, przykryć pokrywką i odczekać 5 minut - wtedy żółtko nie ma szarej obwódki.
Do garnka z zupą kiełbasianą :) jeszcze nie żurem, dodaję zakwas na żur - wlewam całą butelkę dokładnie ją płucząc, żeby cała mąka dostałą się do zupy zagęszczając ją odpowiednio. Wszystko mieszam i gotuję kolejne 10 minut do wymieszania smaków. Gotowe! Obieram jajka, zupę schładzam i podaję odgrzaną na drugi dzień. Wtedy jest najsmaczniejsza - i to bardzo logistyczne rozwiązanie, kiedy późno w nocy wracasz z imprezy, odgrzewany żurek jest jak znalazł, w 5 minut i bez wysiłku :) Uwaga! Nie gotuję chrzanu, nie dosalam. Przed podaniem na talerze, odrobinę zupy mieszam z łyżką chrzanu i wlewam to do już podgrzanej zupy.