Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjnie - porcja na 8 osób (6 zjadło a dla 2 zostało na jutro :) Odgrzewana na drugi dzień smakuje lepiej :)
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7834
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 281
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 3047
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 583
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7834
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 281
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 3047
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 583
Składniki
Gotuję wywar (z ok 2,5 - 3 l wody) z warzyw (umyte, obrane warzywa gotuję 20-30 minut i wyjmuję z garnka wykorzystjuąc je do czegoś innego albo piesek ma zdrowy obiad :)
Plastry boczku kroję w kwadraciki i smażę na patelni na tłuszczu, który się z niego wytapia. Kroję kiełbasę w plastry i smażę razem z boczkiem. Siekam cebulkę w drobną kostkę i dorzucam na patelnie, Zmniejszam ogień i duszę aż cebula się zeszkli.
Do garnka z wywarem wrzucam przyprawy (bez soli, bo mnóstwo jej jest w zakwasie - polecam gotowy dostępny w markecie zakwas Aliny, naturalny). Dorzucam zawartość patelni, wszytko mieszam i gotuję jakieś 10 minut - tylko do wymieszania smaków.
W międzyczasie gotuję jajka na twardo. Mój sposób to wstawić w zimnej wodzie i w momencie zagotowania wyłączyć gaz, przykryć pokrywką i odczekać 5 minut - wtedy żółtko nie ma szarej obwódki.
Do garnka z zupą kiełbasianą :) jeszcze nie żurem, dodaję zakwas na żur - wlewam całą butelkę dokładnie ją płucząc, żeby cała mąka dostałą się do zupy zagęszczając ją odpowiednio. Wszystko mieszam i gotuję kolejne 10 minut do wymieszania smaków. Gotowe! Obieram jajka, zupę schładzam i podaję odgrzaną na drugi dzień. Wtedy jest najsmaczniejsza - i to bardzo logistyczne rozwiązanie, kiedy późno w nocy wracasz z imprezy, odgrzewany żurek jest jak znalazł, w 5 minut i bez wysiłku :) Uwaga! Nie gotuję chrzanu, nie dosalam. Przed podaniem na talerze, odrobinę zupy mieszam z łyżką chrzanu i wlewam to do już podgrzanej zupy.