Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 39
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 26
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 123
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 127
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 39
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 26
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 123
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 127
Składniki
Przygotować zakwas żytni – mąkę żytnią żurkową (150 g) wymieszać z wodą (250 ml), dodać 2-3 ząbki czosnku, przykryć ściereczką i zostawić w temperaturze pokojowej na 3 dni. Można też użyć gotowego zakwasu na żurek.
Boczek podsmażyć na oleju z pokrojoną w kostkę cebulą, dodać do bulionu i gotować 20 minut, po tym czasie dodać zakwas i przyprawy: majeranek, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz chrzan. Gotować 10 minut.
Na koniec dodać śmietanę. Podawać z jajkiem na twardo.