Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjny, sycący i aromatyczny żurek z dodatkiem boczku i białej kiełbasy.
Białą kiełbasę ugotować osobno w wodzie z dwiema łyżkami majeranku, a po ugotowaniu ostudzić i pokroić w talarki.
Boczek zalać 1,5 litra zimnej wody, dołożyć liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty oraz ząbek czosnku, gotować 30 minut.
W tym czasie obrać marchew oraz ziemniaki i pokroić – ziemniaki w kostkę, a marchew w połówki talarków. Wyjąć z wywaru boczek i wrzucić pokrojone warzywa. Po lekkim przestudzeniu boczku pokroić go w kostkę i wrzucić z powrotem do wywaru. Gotować wywar do miękkości warzyw, a następnie wrzucić pokrojoną białą kiełbasę, majeranek oraz łyżeczkę cukru.
Boczek można także przysmażyć na cebulce - żurek będzie wówczas bardziej aromatyczny, ale też trochę bardziej tłusty.
Doprowadzić do wrzenia i stopniowo wlewać zakwas, mieszając. Gotować przez kilka minut, doprawić solą i pieprzem. Żurek podawać z jajkiem ugotowanym na twardo i chlebem.
Pyszny deser, kremowy deser. Bez jajek. Spróbujcie koniecznie!
Odsłon: 195
pyszne kotlety mogą być zrobione nie tylko z mięsa, wypróbowałam już wiele pr...
Odsłon: 168
Pyszny, łatwy i szybki do zrobienia deser lodowy „lodowa bomba” o smaku Tiram...
Odsłon: 4448
Pyszne, orzeźwiające domowe lody, które przygotujecie z 3 składników w 30 sek...
Odsłon: 104
Bardzo smaczny pasztet z łopatki wieprzowej.
Odsłon: 205
Drób jest jednym z najpopularniejszych mięs na naszych stołach. Warto więc cz...
Odsłon: 189
Pyszny deser, kremowy deser. Bez jajek. Spróbujcie koniecznie!
Odsłon: 195
pyszne kotlety mogą być zrobione nie tylko z mięsa, wypróbowałam już wiele pr...
Odsłon: 168
Pyszny, łatwy i szybki do zrobienia deser lodowy „lodowa bomba” o smaku Tiram...
Odsłon: 4448
Pyszne, orzeźwiające domowe lody, które przygotujecie z 3 składników w 30 sek...
Odsłon: 104
Bardzo smaczny pasztet z łopatki wieprzowej.
Odsłon: 205
Drób jest jednym z najpopularniejszych mięs na naszych stołach. Warto więc cz...
Odsłon: 189
Składniki
Białą kiełbasę ugotować osobno w wodzie z dwiema łyżkami majeranku, a po ugotowaniu ostudzić i pokroić w talarki.
Boczek zalać 1,5 litra zimnej wody, dołożyć liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty oraz ząbek czosnku, gotować 30 minut.
W tym czasie obrać marchew oraz ziemniaki i pokroić – ziemniaki w kostkę, a marchew w połówki talarków. Wyjąć z wywaru boczek i wrzucić pokrojone warzywa. Po lekkim przestudzeniu boczku pokroić go w kostkę i wrzucić z powrotem do wywaru. Gotować wywar do miękkości warzyw, a następnie wrzucić pokrojoną białą kiełbasę, majeranek oraz łyżeczkę cukru. Boczek można także przysmażyć na cebulce - żurek będzie wówczas bardziej aromatyczny, ale też trochę bardziej tłusty.
Doprowadzić do wrzenia i stopniowo wlewać zakwas, mieszając. Gotować przez kilka minut, doprawić solą i pieprzem. Żurek podawać z jajkiem ugotowanym na twardo i chlebem.
Przepisy Zupy
Zupy
Zupa grzybowa Bożeny
Zupy
Zupa z zielonych szparagów
Zupy
Zupa z bobem
Zupy
Zupa kurkowa – kremowa i pyszna
Zupa grzybowa Bożeny
Zupa grzybowa to moja ulubiona zupa, którą można ugotować ze świeżych grzybów...
Odsłon: 104
Zupa z zielonych szparagów
Natrafiłam na ten przepis, szukając jakiegoś nowego pomysłu na szparagi, i os...
Odsłon: 91