Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjny, sycący i aromatyczny żurek z dodatkiem boczku i białej kiełbasy.
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 69
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 40
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 59
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 42
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 34
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 69
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 40
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 59
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 42
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 34
Składniki
Białą kiełbasę ugotować osobno w wodzie z dwiema łyżkami majeranku, a po ugotowaniu ostudzić i pokroić w talarki.
Boczek zalać 1,5 litra zimnej wody, dołożyć liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty oraz ząbek czosnku, gotować 30 minut.
W tym czasie obrać marchew oraz ziemniaki i pokroić – ziemniaki w kostkę, a marchew w połówki talarków. Wyjąć z wywaru boczek i wrzucić pokrojone warzywa. Po lekkim przestudzeniu boczku pokroić go w kostkę i wrzucić z powrotem do wywaru. Gotować wywar do miękkości warzyw, a następnie wrzucić pokrojoną białą kiełbasę, majeranek oraz łyżeczkę cukru. Boczek można także przysmażyć na cebulce - żurek będzie wówczas bardziej aromatyczny, ale też trochę bardziej tłusty.
Doprowadzić do wrzenia i stopniowo wlewać zakwas, mieszając. Gotować przez kilka minut, doprawić solą i pieprzem. Żurek podawać z jajkiem ugotowanym na twardo i chlebem.