Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczną propozycją na Święta Wielkiej Nocy, to jest żurek z białą kiełbasą i ziemniakami. Zupa ta nie wymaga żadnego zakwasu chociaż można go zrobić na przygotowanym wcześniej zakwasie np żytnim. Dzisiaj robię bez zakwasu wykorzystując proste składniki ogólnodostępne. Polecam tą potrawę do robienia w ciągu całego roku.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4052
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11148
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6397
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5426
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13376
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5140
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4052
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11148
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6397
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5426
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13376
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5140
Składniki
Do większego garnka wlać 1,5 - 2 litry zimnej wody dodać przyprawy. Mąkę rozrobić z wodą by nie było grudek i dodać do wywaru. Wszystko wymieszać i zagotować.
Do wywaru dodać białą surową kiełbasę i gotować na małym ogniu przez ok. 15 minut.
W tzw. międzyczasie obrać i ugotować ziemniaki oraz odparować.
Jak kiełbasa jest już ugotowana, czyli nie jest surowa w środku to na talerz wykładamy ugotowane ziemniaki i kroimy na talarki pętko kiełbasy. Możemy całość zaprawić śmietaną oraz świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego.