Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczną propozycją na Święta Wielkiej Nocy, to jest żurek z białą kiełbasą i ziemniakami. Zupa ta nie wymaga żadnego zakwasu chociaż można go zrobić na przygotowanym wcześniej zakwasie np żytnim. Dzisiaj robię bez zakwasu wykorzystując proste składniki ogólnodostępne. Polecam tą potrawę do robienia w ciągu całego roku.
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 53
Zupa szparagowa z cukinią, szpinakiem i pulpecikami. Pulpety przygotowałam ze...
Odsłon: 79
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 53
Zupa szparagowa z cukinią, szpinakiem i pulpecikami. Pulpety przygotowałam ze...
Odsłon: 79
Składniki
Do większego garnka wlać 1,5 - 2 litry zimnej wody dodać przyprawy. Mąkę rozrobić z wodą by nie było grudek i dodać do wywaru. Wszystko wymieszać i zagotować.
Do wywaru dodać białą surową kiełbasę i gotować na małym ogniu przez ok. 15 minut.
W tzw. międzyczasie obrać i ugotować ziemniaki oraz odparować.
Jak kiełbasa jest już ugotowana, czyli nie jest surowa w środku to na talerz wykładamy ugotowane ziemniaki i kroimy na talarki pętko kiełbasy. Możemy całość zaprawić śmietaną oraz świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego.