Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W prawdziwym żurku nie powinno zabraknąć wędzonki. Dodanie do wywaru kości wędzonych z pewnością wzbogaci smak tej tradycyjnej polskiej zupy. Do tego obowiązkowo domowy zakwas, dobrej jakości biała kiełbasa i jajka ugotowane na twardo. Jak ugotować żurek na kościach wędzonych? Przygotowanie żurku zaczynamy od nastawienia mięsnego wywaru na wędzonych kościach, do którego kolejno dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i włoszczyznę. Gotowy wywar przecedzamy i zlewamy do drugiego garnka, dodajemy zakwas, czosnek, chrzan i białą kiełbasę. Żurek zabielamy śmietaną i doprawiamy do smaku suszonym majerankiem, solą i pieprzem. Warto do zupy dodać również część warzyw z wywaru oraz mięso oddzielone od wędzonych kości. Dzięki temu nic się nie zmarnuje a zupa z pewnością zyska na walorach smakowych. Z czym serwować żurek na wędzonych kościach? Tradycyjny polski żurek na wędzące cudownie prezentuje się z jajkiem ugotowanym na twardo i pajdą świeżego chleba. Talerz z zupą można dodatkowo udekorować kleksem kwaśnej śmietany lub świeżą zieleniną, np.: koperkiem, natką pietruszki czy rzeżuchą.
Kotlety faszerowane szynką i serem to klasyczny przepis, który zachwyca swoim...
Odsłon: 3871
Kruche i mocno maślane ciasteczka kakaowe z kawałkami białej czekolady. Bardz...
Odsłon: 111
Rogaliki zrobione tylko z mąki i serka mascarpone. Dwa składniki, do tego ulu...
Odsłon: 433
Ciasto smakuje rewelacyjnie i pięknie wygląda. Masa jogurtowa zrobiona jest z...
Odsłon: 127
Gulasz z karkówki to mój kolejny pomysł na pyszny i prosty w przygotowaniu ob...
Odsłon: 59
Kotlety faszerowane szynką i serem to klasyczny przepis, który zachwyca swoim...
Odsłon: 3871
Kruche i mocno maślane ciasteczka kakaowe z kawałkami białej czekolady. Bardz...
Odsłon: 111
Rogaliki zrobione tylko z mąki i serka mascarpone. Dwa składniki, do tego ulu...
Odsłon: 433
Ciasto smakuje rewelacyjnie i pięknie wygląda. Masa jogurtowa zrobiona jest z...
Odsłon: 127
Gulasz z karkówki to mój kolejny pomysł na pyszny i prosty w przygotowaniu ob...
Odsłon: 59
Składniki
Kości wędzone przełóż do dużego garnka, zalej je 3 l wody. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Wywar gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 40 minut.
Pietruszkę, marchewki, seler i cebulę obierz. Warzywa przepłucz i dodaj do mięsnego wywaru. Składniki gotuj przez kolejne 30 minut.
Z wywaru wyciągnij warzywa i mięso. Dodaj zakwas, białą kiełbasę, starty chrzan i czosnek przeciśnięty przez praskę. Żurek gotuj przez około 15 minut.
Po tym czasie zupę zabiel śmietaną i dopraw majerankiem, solą oraz pieprzem. Opcjonalnie możesz dodać również mięso oddzielone od kości i warzywa z wywaru. Składniki gotuj przez kolejne 5-10 minut.
Gotowy żurek na kościach wędzonych podawaj z jajkami ugotowanymi na twardo i pajdą świeżego chleba. Smacznego!