Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W prawdziwym żurku nie powinno zabraknąć wędzonki. Dodanie do wywaru kości wędzonych z pewnością wzbogaci smak tej tradycyjnej polskiej zupy. Do tego obowiązkowo domowy zakwas, dobrej jakości biała kiełbasa i jajka ugotowane na twardo. Jak ugotować żurek na kościach wędzonych? Przygotowanie żurku zaczynamy od nastawienia mięsnego wywaru na wędzonych kościach, do którego kolejno dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i włoszczyznę. Gotowy wywar przecedzamy i zlewamy do drugiego garnka, dodajemy zakwas, czosnek, chrzan i białą kiełbasę. Żurek zabielamy śmietaną i doprawiamy do smaku suszonym majerankiem, solą i pieprzem. Warto do zupy dodać również część warzyw z wywaru oraz mięso oddzielone od wędzonych kości. Dzięki temu nic się nie zmarnuje a zupa z pewnością zyska na walorach smakowych. Z czym serwować żurek na wędzonych kościach? Tradycyjny polski żurek na wędzące cudownie prezentuje się z jajkiem ugotowanym na twardo i pajdą świeżego chleba. Talerz z zupą można dodatkowo udekorować kleksem kwaśnej śmietany lub świeżą zieleniną, np.: koperkiem, natką pietruszki czy rzeżuchą.
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2079
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 140
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1007
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1176
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12005
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2079
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 140
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1007
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1176
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12005
Składniki
Kości wędzone przełóż do dużego garnka, zalej je 3 l wody. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Wywar gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 40 minut.
Pietruszkę, marchewki, seler i cebulę obierz. Warzywa przepłucz i dodaj do mięsnego wywaru. Składniki gotuj przez kolejne 30 minut.
Z wywaru wyciągnij warzywa i mięso. Dodaj zakwas, białą kiełbasę, starty chrzan i czosnek przeciśnięty przez praskę. Żurek gotuj przez około 15 minut.
Po tym czasie zupę zabiel śmietaną i dopraw majerankiem, solą oraz pieprzem. Opcjonalnie możesz dodać również mięso oddzielone od kości i warzywa z wywaru. Składniki gotuj przez kolejne 5-10 minut.
Gotowy żurek na kościach wędzonych podawaj z jajkami ugotowanymi na twardo i pajdą świeżego chleba. Smacznego!