Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa o wyrazistym smaku. Polecam.
Niezwykle puszyste kotlety mielone z łopatki zanurzone w maślanych pieczarkac...
Odsłon: 434
Przepis dnia
Przepyszne wafle orzechowe to kwintesencja dzieciństwa :) Całe do zakochania :)
Odsłon: 6635
W czasach przed maszynkami do mielenia, wszystkie kotlety były ręcznie siekan...
Odsłon: 181
Niezwykle puszyste kotlety mielone z łopatki zanurzone w maślanych pieczarkac...
Odsłon: 434
Przepis dnia
Przepyszne wafle orzechowe to kwintesencja dzieciństwa :) Całe do zakochania :)
Odsłon: 6635
W czasach przed maszynkami do mielenia, wszystkie kotlety były ręcznie siekan...
Odsłon: 181
Składniki
Umyte mięso wołowe przełożyć do garnka. Zalać zimną wodą i doprowadzić do zagotowania. Pozbyć się szumowin. Dodać obrane, umyte warzywa tzn marchewki, pietruszkę selera oraz cebulę opaloną nad ogniem. Jak ponownie zacznie się gotować dodać pieprz w ziarnach i sól. Gotować na wolnym ogniu ok godziny. Rosół przecedzić. Do wywaru włożyć surowy boczek w kawałku. Gotować na wolnym ogniu. Na patelni, na rozgrzanym oleju rzepakowym zeszklić cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Na patelnię dodać obraną, pokrojoną w kostkę marchewkę i ziemniaki też obrane, pokrojone w kostkę. Smażyć ok 10-15 min.na wolnym ogniu. Mieszać. Zawartość patelni przełożyć do garnka z gotującym się boczkiem. Gotować jeszcze ok 15-20 min. Mięso i warzywa muszą być miękkie. Dodać zakwas na żurek w całości. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, czosnek niedźwiedzi, majeranek. Gotować kilka minut. Pomieszać od czasu do czasu. Dodać pieprz i sól do smaku oraz zahartowaną śmietanę. Wyjąć boczek z żurku i pokroić w plasterki. Jajka obrać ze skorupek i podzielić na połówki. Żur podawać gorący z plasterkami boczku i połówkami jajek. Smacznego.