Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Żurek na rozgrzewkę będzie najlepszym posiłkiem na chłodny, wietrzny dzień. Przygotowany z zakwasu na żur, na bazie kiełbasy, ziemniaków i marchewki z dodatkiem śmietany zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy. Aromatyczny majeranek i czosnek nadadzą charakteru, a dodatek gotowanych na twardo jajek wzbogaca smak i sprawia, że żurek staje się jeszcze bardziej pożywny.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2397
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4533
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1592
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 479
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2397
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4533
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1592
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 479
Składniki
W dużym garnku z grubym dnem podsmaż pokrojoną w plasterki kiełbasę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz obraną i startą na tarce marchewkę. Lekko podlej wodą i duś całość przez kilkanaście minut, aż zacznie ładnie pachnieć. Następnie wlej zakwas na żur, dopełnij wodą, dorzuć liście laurowe i ziele angielskie. Zamknij pokrywę garnka i gotuj zupę do miękkości warzyw (ok. 30 minut). Dopraw solą, czarnym pieprzem i roztartym w dłoniach majerankiem. Wlej śmietanę do szklanki, zahartuj ją gorącym wywarem, wymieszaj i wlej do zupy. Zagotuj żur i wyłącz palnik.
Gotowy żur na rozgrzewkę rozlewaj do talerzy i podawaj z kromkami świeżego chleba. Dla wzbogacenia smaku możesz dorzucić do każdego talerza po jednym jajku ugotowanym na twardo i pokrojonym w ćwiartki.