Do góry

Zupy Przepis na:

Żurek na wędzonce

Żurek na wędzonce

Autor:

Przepisów i artykułów: 2286 Ocena: 50305

Dodano:

Odsłon: 14198

Oj, bardzo nam się chciało takiego jedzenia....no i powstało...lekki posmak wędzonki połączony z kwasem żuru...mmmm! pycha!

Składniki

  • 250 g wędzonych żeberek
  • 1 pieruszka
  • 1 mały seler
  • 2 marchewki
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 330 ml żuru
  • 1,2 l bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 1 łyżka majeranku
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 100 ml kwaśnej śmietany
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Żurek na wędzonce

Przygotowanie

  1. Jarzyny i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na niewielkiej ilości masła, dodajemy żeberka, zalewamy bulionem i gotujemy do momentu, kiedy warzywa będą półtwarde. Wlewamy żur, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i majeranek. Całość gotujemy do miękkości warzyw, zestawiamy z ognia i zabielamy śmietaną. Podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń