Do góry

Zupy Przepis na:

Żurek na wędzonce

Żurek na wędzonce

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 22

Dodano:

Odsłon: 2601

Pyszny domowy żurek na kościach wędzonych z białą kiełbasą. Idealny nie tylko na święta.

Składniki

  • 700 g wędzonej kości schabowej
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 4 grzyby suszone
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 laski wędzonej kiełbasy
  • 1 szklanka zakwasu na żurek
  • sól i pieprz do smaku
  • majeranek do smaku
  • chrzan i jajko do podania zupy
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kość schabową włożyć do garnka, dodać liście laurowe, ziele angielskie, grzyby, cebulę i czosnek. Zalać 1,5 litra wody i gotować przez około godzinę.

  2. Z żurku wyjąć kości i oskubać je z mięsa, dodać do żurku. Kiełbasę pokroić na kawałki, dodać zakwas i gotować przez 5 minut. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem.

  3. Jajka obrać i przekroić na pół. Chrzan zetrzeć prosto do talerza, dodać połówkę jajka i nalewać żurek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń