Do góry

Zupy Przepis na:

Żurek staropolski

Żurek staropolski

Autor:

Przepisów i artykułów: 83 Ocena: 1728

Dodano:

Odsłon: 13766

Przygotowany na zakwasie Żurek bez, którego trudno wyobrazić sobie Wielkanocne śniadanie.

Składniki

  • 500 ml zakwasu na żurek
  • 20 dag wędzonego boczku
  • cebula 5 ziaren ziela angielskiego pieprz w ziarenkach 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe
  • 2 łyżki chrzanu sól pieprz majeranek
  • 4 białe kiełbasy 4 łyżki śmietany jajka ugotowane na twardo
  • Link do zakwasu na żurek https://smaker.pl/przepis-zakwas-na-zur,116314,ollka.html
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 4 szklanki wody, pierz w ziarenkach, ziele angielskie, liście laurowe oraz kiełbasę gotować około 50 minut. Boczek pokroić na kostkę i podsmażyć, następnie dodać posiekaną cebulę i razem smażyć aż cebula się zarumieni, pod koniec smażenia dodać posiekany czosnek. Podsmażony boczek, cebulę oraz czosnek dodać do zupy. Zakwas na żurek w słoiku dokładnie wymieszać następnie przecedzić przez sitko, (lub wyłowić, z zakwasu, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie pieprz, chrzan, chleb) 500 ml zakwasu wlać do zupy i gotować około 20 minut. Śmietanę zahartować, paroma łyżkami żurku, wymieszać i dodać do zupy. Następnie dodać, chrzan majeranek, i podgotować jeszcze parę minut. Podawać z jajkami oraz kiełbasą całą lub pokrojoną w plastry.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń