Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjny polski żurek gotowany w kociołku z dodatkiem suszonych grzybów i ciemnego piwa. Wychodzi gęsty, sycący i niesamowicie aromatyczny. Podany z kleksem śmietany i ugotowanym na twardo jajkiem smakuje wręcz obłędnie. Uwaga: jeśli zakwas okazał się zbyt kwaśny, warto do zupy dodać odrobinę miodu, który zneutralizuje ten smak. Ostrości nada mu dodatek tartego chrzanu. Przepis pochodzi z 502. odcinka programu "Ewa gotuje".
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2313
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4401
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1342
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 325
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2313
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4401
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1342
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 325
Składniki
Boczek pokroić w kostkę i wrzucić do kociołka zawieszonego nad ogniskiem. Podsmażyć. Dodać posiekaną w piórka cebulę oraz frankfurterki i namoczone grzyby (wraz z wodą). Wlać piwo. Zagotować. Dorzucić czosnek i pokrojone w kostkę ziemniaki. Przyprawić liściem laurowym i zielem angielskim. Wlać rosół. Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Posłodzić miodem. Dodać trochę tartego chrzanu.
Podawać z jajkiem na twardo. Można udekorować kleksem śmietany.