Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Żurek wiejski z dużą ilością ziemniaków, pieczarek i kiełbasy to tradycyjna i pyszna zupa wielkanocna, która jest niezwykle sycąca i pyszna.
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 2531
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 1074
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 1391
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 2531
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 1074
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 1391
Składniki
W garnku zagrzej bulion. Włóż do niego białe kiełbasy i gotuj je na małym ogniu przez 15-20 minut.
Kiełbaski z bulionu, kiełbasę wędzoną pokrój w średniej wielkości kostkę, a boczek w małą.
Cebulę drobno posiekaj, ziemniaki obierz i pokrój w średniej wielkości kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Pieczarki pokrój w plasterki.
Na patelni rozgrzej olej. Dodaj wszystkie mięsa i smaż je przez kilka minut do ładnego zrumienienia. Przełóż zawartość patelni do garnka.
Na patelnię dodaj cebulę i smaż ją przez kilka minut, następnie czosnek na 60 sekund, majeranek i pieczarki. Smaż do ładnego zrumienienia, a potem przełóż całość do garnka z pozostałymi składnikami.
Kilka łyżek bulionu wlej na patelnię i dobrze zeskrob wszystkie resztki, które potem przełóż do reszty składników.
Do zupy włóż ziemniaki, doprowadź wszystko do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
Dodaj zakwas. Jego ilość zależy od indywidualnych preferencji, dlatego na początek dodaj tylko jedną szklankę i stopniowo wlewaj więcej, po skosztowaniu.
Zdejmij żurek wiejski z ognia i powoli wlej śmietankę, a następnie chrzan. Dopraw wszystko solą, pieprzem i ewentualnie dodatkowym majerankiem.
Zupę podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu. Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku. Zużyj w ciągu 2 dni.