Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Żurek wiejski z dużą ilością ziemniaków, pieczarek i kiełbasy to tradycyjna i pyszna zupa wielkanocna, która jest niezwykle sycąca i pyszna.
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10446
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336785
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4375
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423869
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10446
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336785
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4375
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423869
Składniki
W garnku zagrzej bulion. Włóż do niego białe kiełbasy i gotuj je na małym ogniu przez 15-20 minut.
Kiełbaski z bulionu, kiełbasę wędzoną pokrój w średniej wielkości kostkę, a boczek w małą.
Cebulę drobno posiekaj, ziemniaki obierz i pokrój w średniej wielkości kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Pieczarki pokrój w plasterki.
Na patelni rozgrzej olej. Dodaj wszystkie mięsa i smaż je przez kilka minut do ładnego zrumienienia. Przełóż zawartość patelni do garnka.
Na patelnię dodaj cebulę i smaż ją przez kilka minut, następnie czosnek na 60 sekund, majeranek i pieczarki. Smaż do ładnego zrumienienia, a potem przełóż całość do garnka z pozostałymi składnikami.
Kilka łyżek bulionu wlej na patelnię i dobrze zeskrob wszystkie resztki, które potem przełóż do reszty składników.
Do zupy włóż ziemniaki, doprowadź wszystko do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
Dodaj zakwas. Jego ilość zależy od indywidualnych preferencji, dlatego na początek dodaj tylko jedną szklankę i stopniowo wlewaj więcej, po skosztowaniu.
Zdejmij żurek wiejski z ognia i powoli wlej śmietankę, a następnie chrzan. Dopraw wszystko solą, pieprzem i ewentualnie dodatkowym majerankiem.
Zupę podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu. Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku. Zużyj w ciągu 2 dni.