Do góry

Zupy Przepis na:

Żurek wielkanocny

Żurek wielkanocny

Autor:

Przepisów i artykułów: 780 Ocena: 49188

Dodano:

Odsłon: 1983

Do przygotowania tego żurku wykorzystałam zakwas gryczany. Żurek wyszedł smaczny i sycący.

Składniki

  • zakwas gryczany na żur 400 ml
  • woda 300 ml
  • wywar mięsny (woda spod boczku i parzonej kiełbasy podwawelskiej) 1 litr
  • marchew 1 sztuka
  • cebula 1 sztuka
  • czosnek 3 ząbki
  • ziele angielskie 3 sztuki
  • liście laurowe 3 sztuki
  • korzeń chrzanu 5 centymetrów
  • ocet spirytusowy 10% 1 łyżka
  • majeranek 1 łyżka
  • sól, pieprz czarny mielony
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Żurek wielkanocny

Przygotowanie

  1. Warzywa obieramy, zalewamy wodą, dodajemy przyprawy. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 30 minut. Następnie wyjmujemy ziele angielskie, liść laurowy, korzeń chrzanu i cebulę. Wlewamy zakwas gryczany, dolewamy wywar mięsny. Żurek zagotowujemy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną octu.
    Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo, gotowanym boczkiem i parzoną kiełbasą.


    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 25 marca Czekalam na ten zur! czy nura gryki jest lekko wyczuwalna w zupie? Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń