Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dawno nie jadłam tak aromatycznego żurku jak dziś. Zakwas od Piskorka okazał się tym, jakiego szukałam już od bardzo dawna. Żurek w mojej kuchni musi być gęsty i kwaśny z intensywnie wyczuwalnym czosnkiem. Butelki z zakwasem udało mi się nabyć podczas Małopolskiego Festiwalu Smaku w Oświęcimiu (kolejny post poświęcę na krótką relację z tego wydarzenia - a będzie o czym pisać :-) ). Moja propozycja podania żurku? Obowiązkowo z podsmażaną białą kiełbasą, wędzonym boczkiem, grzybami, cebulą i ziemniakami.
Przepis dnia
Racuchy na kwaśnym mleku z jabłkami to pyszna i prosta propozycja niemal na k...
Odsłon: 5343
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 729
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 3685
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 403
Karkówka po cygańsku to hit Internetu! To niezwykle bogate danie jednogarnkow...
Odsłon: 2038
Przepis dnia
Racuchy na kwaśnym mleku z jabłkami to pyszna i prosta propozycja niemal na k...
Odsłon: 5343
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 729
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 3685
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 403
Karkówka po cygańsku to hit Internetu! To niezwykle bogate danie jednogarnkow...
Odsłon: 2038
Składniki
1. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Gdy się lekko wytopi, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i grzyby. Podsmażamy ok 10 minut i przekładamy do miski. Na tej samej patelni rumienimy pokrojone w kostkę ziemniaki.
2. Do garnka wrzucamy wcześniej przygotowane warzywa z boczkiem i zalewamy je bulionem warzywnym. Gotujemy ok 10 minut pod przykryciem. Gdy ziemniaki będą już miękkie, wlewamy żurek i trzymamy go na ogniu jeszcze ok 3 minut.
3. Gotowy żurek doprawiamy do smaku tartym chrzanem, solą, pieprzem i majerankiem (ok 2 łyżek). SMACZNEGO :-)