Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam. Zupa wyrazista w smaku, rozgrzewająca.
Szybka i smaczna przekąska na Andrzejki lub inne imprezy .
Odsłon: 2859
Oto mniej znana zupa Wielkoposki. Zupa zwana - Wendka. Głownym składnikiem j...
Odsłon: 41
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 369
Szybka i smaczna przekąska na Andrzejki lub inne imprezy .
Odsłon: 2859
Oto mniej znana zupa Wielkoposki. Zupa zwana - Wendka. Głownym składnikiem j...
Odsłon: 41
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 369
Składniki
Oczyszczone, umyte mięso z indyka przełożyć do garnka.
Zalać zimną wodą.
Zacząć gotować.
Zdjąć szumowiny.
Dodać marchewki, pietruszkę, selera, opalone nad ogniem cebule, pieprz czarny w ziarnach i sól.
Gotować na wolnym ogniu ok godz.
*
Wyjąć mięso, warzywa a wywar przecedzić.
Z warzyw można zrobić np sałatkę, a z mięsa np smarowidło do chleba.
Gąski dokładnie umyć. Często są bardzo zapiaszczone bo lubią rosnąć na piaszczystym podłożu.
Po kilkukrotnym płukaniu dobrze jest zostawić grzyby w prawie nasyconej solane na ok godz.
Ładnie otworzą się kapelusze i można jeszcze dokładniej usunąć piasek.
Grzyby większe pokroić, a mniejsze zostawić w całości.
W garnku, na maśle i oleju rzepakowym zeszklić pokrojone w kostkę cebule.
Dodać grzyby i dusić kilka minut na wolnym ogniu. Mieszać.
Dodać pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i też przez chwilę dusić i mieszać.
Całość zalać przygotowanym wywarem ok 3 l.
Gotować na wolnym ogniu ok 30 min.
Dodać zakwaszoną mąkę żytnią i zagotować jeszcze 7-10 min.
*
Zupę podawać gorącą z kleksem śmietany i piórkiem natki pietruszki.
Smacznego.
Można użyć grzybów mrożonych.