Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Był już przepis na zakwas do żurku, to nie może przecież zabraknąć przepisu na tę właśnie wielkanocną zupę. Przygotowywałam go już wiele razy i za każdym razem wychodzi wyśmienity. Zapraszam :)
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 5718
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8919
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8006
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5505
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 5718
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8919
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8006
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5505
Składniki
W pierwszej kolejności obrać cebulę, dwie z nich pokroić drobniutko, a pozostałe dwie w pióra. Z boczku odkroić tłustą część i pokroić w drobne paseczki. Na rozgrzanej suchej patelni podsmażyć boczek razem z cebulką pokrojoną na drobno. Do dużego garnka wlać wodę ok. 4 litry dodać pokrojoną w pióra cebule, ziele angielskie i liście laurowe, zagotować. Do wrzącej wody włożyć nakłutą białą kiełbasę i parzyć ją na małym ogniu przez ok. 15 min. Po tym czasie wyciągnąć kiełbasę, gdy ostygnie pokroić na mniejsze kawałki.
Następnie obrać ziemniaki i pokroić je w dużą kostkę. Do wody po kiełbasie dodać ziemniaki, podsmażoną cebulkę z boczkiem i całość gotować do miękkości. Na koniec wlać zakwas i gotować przez kilka minut.
Na sam koniec żurek zabielić śmietanką. Doprawić chrzanem wymieszanym z przeciśniętym przez praske czosnkiem. W razie potrzeby posolić i doprawić pieprzem oraz majerankiem. Całość dokładnie wymieszać i zagotować.
Żurek podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem.
Smacznego